miercuri

8 mai, 2024

10 martie, 2022

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari (1,001 mld. DST– moneda de cont a FMI),  acordat Ucrainei pentru a face faţă nevoilor presante de finanţare, spune un comunicat emis de FMI, miercuri seara.

Ajutorul de urgenţă este menit „să răspundă nevoilor urgente ale balanţei de plăţi, ca efecte ale războiului, să ofere sprijin esenţial pe termen scurt şi să acţioneze ca un catalizator pentru alţi parteneri financiari”.

 „Războiul din Ucraina a dus la pierderi tragice de vieţi (…) şi, în timp ce asupra perspectivelor economice planează o incertitudine extraordinară, peste 2 milioane de persoane s-au refugiat”, spune FMI.

Ajutorul de urgenţă acordat Ucrainei este echivalent cu 50% din cota de participare a ţării la Fond.


„Invazia militară rusă în Ucraina este responsabilă pentru o criză umanitară şi economică masivă. (…) Nevoile de finanţare sunt importante, urgente şi ar putea creşte semnificativ pe măsură ce războiul continuă”, a declarat Kristalina Georgieva, director general FMI.

Criza economică ucrainiană

Recesiunea economiei ucrainiene va fi „profundă” în acest an. Înainte de război, FMI estimase o creştere economică de 3,6% în acest an.

Ucraina este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, în ciuda resurselor. Guvernul a anulat aranjamentul Stand-By, care prevedea plata unui împrumut de 2,2 miliarde de dolari până la sfârşitul lui iunie, potrivit AFP şi Agerpres.

Autorităţile ucrainiene „şi-au exprimat intenţia de a lucra cu FMI pentru a concepe un program economic adecvat vizând redresarea şi creşterea, atunci când condiţiile vor permite”, spune comunicatul FMI.


FMI laudă măsurile de urgenţă ale Ucrainei. „Răspunsul politicii de urgență a autorităților ucrainene a fost remarcabil. Au fost introduse controale administrative și de capital pentru a menține disponibilitatea rezervelor valutare și a reduce incertitudinea cu privire la cursul de schimb”.

„Pentru a sprijini în continuare stabilitatea financiară, Banca Națională a Ucrainei a înființat o nouă facilitate de lichiditate și a introdus reglementări tolerante. Deși au fost impuse limite de retragere de numerar, tranzacțiile fără numerar nu au fost limitate. Politica fiscală sa concentrat pe asigurarea plăților prioritare”, mai spune FMI.

Ucraina nu are restanţe la plata datoriilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: