Membrii NATO de pe flancul estic au cerut vineri o intensificare a prezenței militare a SUA în regiune, apreciind că aceasta este „esenţială”, potrivit concluziilor reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările aliate membre ale Formatului Bucureşti 9 (B9), de la Lodz (Polonia), a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAE).
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a atras atenţia că ameninţarea rusă afectează securitatea Flancului estic în integralitatea sa şi, prin urmare, este necesară, în oglindă, o viziune unitară la nivel aliat pentru asigurarea unei posturi de descurajare şi apărare adecvate.
El a subliniat că „pentru acest scop, consolidarea prezenţei trupelor aliate pe Flancul estic este esenţială, în special a trupelor SUA, inclusiv având în vedere că legătura transatlantică reprezintă fundamentul securităţii euroatlantice”, arată MAE.
Ministrul a adus în atenţie şi necesitatea de a continua măsurile la nivel operaţional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul estic din care face parte şi cel din România.
Repoziționări de echipamente și trupe
În opinia sa, sunt necesare, printre altele, prepoziţionari de echipamente şi alocarea clară de trupe de întărire, în aplicarea deciziilor Summitului de la Madrid. Bogdan Aurescu a reiterat că o apărare puternică conduce la un nivel puternic de descurajare, singurul mesaj care are efect asupra intenţiilor Rusiei.
El a pledat şi în acest context pentru continuarea sprijinului robust pentru Ucraina şi pentru consolidarea rezilienţei strategice a statelor vecine Ucrainei cele mai vulnerabile la presiunile Rusiei, precum Republica Moldova, dar şi Georgia, pentru a asigura pacea şi securitatea în regiunea Mării Negre.
Şeful diplomaţiei române a reluat solicitarea către miniştrii B9 de menţinere a unei atenţii şi implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, inclusiv prin reluarea prezenţei maritime aliate, indicând, de asemenea, oportunităţile viitoare de transformare a acestei regiuni într-o „veritabilă platformă pentru legături economice şi energetice între Europa, Caucaz şi Asia Centrală”.
Clarificarea poziției față de Rusia
În egală măsură, Aurescu a reiterat poziţia privind clarificarea relaţiilor viitoare ale NATO cu Rusia, plecând de la lecţiile învăţate în ultimii ani, dar mai ales de la declanşarea războiului, precum şi de la parametrii stabiliţi în Conceptul Strategic şi documentele Summitului de la Madrid, care califică Rusia ca principala ameninţare la adresa securităţii aliate. De asemenea, a pledat pentru progrese la Vilnius în ceea ce priveşte procesul de aderare a Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
Participanţii la întâlnirea de la Lodz s-au concentrat pe pregătirea reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO care va avea loc pe 4 şi 5 aprilie la Bruxelles şi în special a Summitului NATO de la Vilnius din luna iulie, cu accent pe implementarea deciziilor Summitului de la Madrid din 2022.
La finalul reuniunii, cei doi copreşedinţi ai formatului, miniştrii de Externe ai României şi Poloniei, au adoptat un document de concluzii.
***