26 septembrie, 2023

Compania de internet Starlink, deținută de SpaceX fondată de miliardarul Elon Musk, a depășit borna de două milioane de utilizatori în întreaga lume.

„Serviciile Starlink sunt disponibile pe toate cele 7 continente, în peste 60 de țări și în multe alte piețe, conectând peste 2 milioane de clienți activi care beneficiază de internet de mare viteză!” a postat Starlink pe X (fostă Twitter)

Bloggerul Tesla, Sawyer Merritt, a postat un grafic pe X (fostă Twitter) care arată că creșterea numărului de clienți din iunie 2022 a fost exponențială. Starlink și-a dublat numărul de utilizatori activi de la 1 milion la peste 2 milioane în doar nouă luni.


Această performanță survine după ce SpaceX a lanst nenumărate rachete pentru a-și construi o rețea masivă de sateliți pe orbita joasă a Pământului.

În urmă cu câteva săptămâni, Elon Musk a scris pe rețeaua socială X că SpaceX a lansat în acest an 61 de rachete Falcon. „SpaceX a pus pe orbitî aproximativ 80% din masa totală a sateliților lansați în 2023. Din aceasta China a contat cu circa 10% iar restul lumii cu celelalte 10%.

Datele de la site-ul Starlink Satelitte Tracker arată că 5.039 sateliți au fost puși pe orbită în ultimii ani. Din aceștia, 4.207 sunt activi, 591 au căzut pe Pământ, și 241 sunt inactivi.

Elon Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații prin satelit Starlink în Crimeea anul trecut pentru a preveni atacurile ucrainene asupra flotei navale ruse, se spune într-un fragment adaptat pentru presă din noua biografie a excentricului miliardar scrisă de Walter Isaacson și intitulată „Elon Musk.”


Elon Musk a fost de curând în centrul controverselor, după ce într-un fragment din biografia sa care a fost publicată în 12 septembrie se afirmă că pentru a preveni atacurile armatei ucrainene asupra flotei ruse din Crimeea ocupată. Chiar și dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibili care se apropiaseră de flota rusă au pierdut legătura cu centrul de control și au revenit la țărm fără a fi detonate, scrie Isaacson, conform CNN.

Îngrijorarea lui Musk referitoare la un „mini-Pearl Harbor”, așa cum spunea el, nu s-a împlinit. Dar episodul dezvăluie poziția unică în care s-a aflat Musk în timpul războiului din Ucraina. Indiferent dacă a intenționat sau nu, el a devenit un factor de putere pe care oficialii americani nu l-au putut ignora.

Miliardarul s-a apărat spunând că operarea serviciului de internet prin satelit Starlink era restricționat pe teritoriul peninsulei Crimeea și că nu a primit ok-ul din partea guvernului SUA pentru a-l activa în 2022.

Potrivit acestuia, sistemul nu funcționa la momentul respectiv în peninsulă. „Regiunile de operare Starlink specificate nu era active. SpaceX nu a dezactivat nimic. A existat o solicitare de urgență din partea autorităților de la Kiev de a activa Starlink până la Sevastopol. Scopul evident a fost să scufunde cea mai mare parte a flotei ruse. Dacă eram de acord la cererea lor, SpaceX ar fi fost în mod clar complice la un act major de război și escaladare a conflictului”, a scris Musk pe Twitter.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: