Interesul Băncii Naţionale a României (BNR) este ca nici o bancă nu intre în faliment şi va folosi instrumentul creditelor de urgenţă acordate băncilor, dacă vor exista situaţii speciale care le vor impune, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR .
„Interesul Băncii Naţionale este ca nici o bancă să nu cadă şi ca personalul său să fie protejat pentru a-şi îndeplini atribuţiile. BNR poate acorda băncilor credite de urgenţă, în cazul unor situaţii speciale”, a explicat Adrian Vasilescu, la solicitarea cursdeguvernare.ro.
La BNR au loc „modelări şi analize profunde privind rezistenţa la risc a băncilor în funcţie de diferitele scenarii care pot surveni în contextul epidemiei coronavirus, iar acestea sunt dezvoltate continuu, în funcţie de efectul măsurilor luate în cadrul Stării de urgenţă”, a mai spus Adrian Vasilescu.
În România 10 bănci sunt declarate bănci de risc sistemic, ca urmare a volumului operațiunilor lor.
În ciuda informaţiilor privind eventuala suspendare a plăţii ratelor la credite, cerută de mediul de afaceri şi mai ales de cele de transport şi din HORECA, niciuna din măsurile decise prin Decretul care instituie Starea de Urgență nu se referă explicit la sistemul bancar.
Totuși, Guvernul ar putea legifera o astfel de măsură, prin ordonanță de urgență, în virtutea uneia dintre „măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă” anexate la decretul de instituire a Stării de urgență, care spune:
„Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19”.
Eventualele sincope de lichidități din sistemul bancar, ca urmare a a unor astfel de măsuri, BNR va reacționa în funcție de situațiile mai grave sau mai puțin grave care pot apărea de la zi la zi, sau de la săptămână la săptămână, a mai spus Adrian Vasilescu.