Stare de urgență pentru 3 luni în Turcia - drepturile fundamentale pot fi suspendate - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Stare de urgență pentru 3 luni în Turcia – drepturile fundamentale pot fi suspendate

21 iulie, 2016

erdogan
Reuniunea Consiliului de Securitate Națională s-a finalizat cu decizia impunerii stării de urgență

Starea de urgență anunțată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va permite autorităților să ia măsuri rapide împotriva celor considerați responsabili de tentativa de puci eșuată din 15 iulie, a intrat în vigoare joi, la ora locală 01:00 (miercuri, 22:00 GMT), odată cu publicarea în Monitorul Oficial de la Ankara, transmite Reuters.

Potrivit Articolului 15 din Constituția Turciei, în timpul stării de urgență, drepturile fundamentale pot fi suspendate integral sau parțial.

Pot fi introduse măsuri care contravin garanțiilor constituționale fundamentale, cu condiția însă a respectării dreptului internațional.


Instaurarea stării de urgență pentru o durată de 3 luni a fost anunțată de președintele Erdogan miercuri seară, într-o intervenție televizată, după o reuniune de aproape cinci ore a Consiliului de Securitate Națională.

Președintele Erdogan, care a declanșat epurări în masă în instituțiile de stat după tentativa eșuată de puci, a insistat că instaurarea stării de urgență este în deplină conformitate cu Constituția și nu încalcă statul de drept sau libertățile cetățenești fundamentale.

Măsura va permite președintelui și guvernului să ocolească Parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze ori să suspende drepturi și libertăți atunci când consideră necesar.

Conform Constituției, guvernul turc poate declara stare de urgență după consultări cu Consiliul național de securitate.


Potrivit articolului 120 din Constituție, această măsură poate fi luată în situații de ”acte de violență și distrugere pe scară largă împotriva ordinii democratice” sau de ”grav colaps al ordinii publice”. În timpul stării de urgență, președintele are dreptul de a conduce ședințele guvernului.

Starea de urgență poate fi declarată pe întreg teritoriul țării sau doar în părți din teritoriu, pentru o perioadă de cel mult șase luni, care poate fi prelungită.

Ordinul este trimis direct Parlamentului, care, dacă se află în vacanță, este convocat imediat. Marea Adunare Națională poate ridica starea de urgență, îi poate modifica durata sau, la solicitarea guvernului, o poate prelungi cu patru luni.

Imediat după intrarea în vigoare a măsurii, guvernul — condus în continuare de președinte — poate emite decrete cu putere de lege, ce trebuie înaintate Parlamentului în aceeași zi și care nu pot fi contestate la Curtea Constituțională.

Autorităţile pot impune interdicţii de circulaţie şi pot interzice mitingurile şi protestele. De asemenea, Guvernul poate cenzura presa, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi confisca potenţiale probe.

Rămâne în vigoare interdicția execuțiilor sumare și pedepsei capitale, cu excepția situațiilor de război.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, rămâne ilegală obligarea cetățenilor de a-și face publice afilierea religioasă, obiecțiile de conștiință sau opiniile, ca și aplicarea de pedepse pentru acestea.

Pedepsele nu pot fi aplicate retroactiv, iar prezumția de nevinovăție rămâne în vigoare, nicio persoană neputând fi declară vinovată decât în urma unui proces.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr