Starea de spirit în rândul companiilor germane s-a deteriorat peste aşteptări în august, amplificând temerile că economia s-ar putea îndrepta către o a doua recesiune într-un an.
Institutul Ifo a declarat vineri că indicele său referitor la climatul de afaceri a fost de 85,7, în scădere de la 87,4 în iulie, scrie Reuters, agenție preluată de News.ro. Analiştii chestionaţi de Reuters estimaseră o valoare de 86,7 pentru august.
Evaluările situaţiei actuale au scăzut la cel mai redus nivel din august 2020, iar aşteptările companiilor pentru următoarele şase luni au fost, de asemenea, din ce în ce mai pesimiste. ”Economia germană nu a ieşit încă din pădure”, a spus preşedintele Ifo, Clemens Fuest.
Trasă în jos de inflaţia ridicată şi de costurile de finanţare şi de o scădere a exporturilor care a lovit puternic sectorul industrial al ţării, economia Germaniei a intrat în recesiune iarna trecută.
Economia a înregistrat o creştere zero în trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul precedent, au arătat vineri date separate de la biroul de statistică.
Ministrul de Finanţe Christian Lindner a spus că, după al treilea trimestru consecutiv de contracţie sau stagnare, ”noile impulsuri economice sunt mai importante ca niciodată”.
Guvernul nu a reușit să cadă de acord pe programul de reducere a impozitelor
Legea pentru oportunităţile de creştere, un program de reducere a impozitelor corporative în valoare de miliarde de euro, ar fi un prim pas în această agendă, a spus Linder pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior ca Twitter.
Guvernul de coaliţie al Germaniei nu a reuşit săptămâna trecută să cadă de acord asupra unui cadru pentru acest program.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a fost de acord că programul este un pas important pentru atragerea investiţiilor.
”Mediul restrictiv al dobânzilor şi economia globală slabă, în special evoluţiile din China, creează condiţii dificile pentru noi, ca naţiune exportatoare. Stimulentele specifice pentru investiţii, atât private, cât şi publice, sunt importante”, a spus el.
Comenzile slabe, motivul principal de pesimism
Sondajul Ifo a arătat că aşteptările managerilor germani au devenit mai pesimiste în toate sectoarele, în august. Noile comenzi slabe au fost principalul motiv, potrivit direcotrul pentru sondaje al institutului, Klaus Wohlrabe.
Claus Niegsch, analist la DZ Bank, a declarat că ratele ridicate ale dobânzilor, preţurile încăpăţânat de ridicate şi comerţul exterior lent vor continua să afecteze economia Germaniei în a doua jumătate a anului.
”Aceasta înseamnă că probabil vom aluneca într-o altă recesiune în ultimele două trimestre ale acestui an, înainte ca o redresare să poată începe anul viitor”, a spus el.
Sondajul Ifo a confirmat datele PMI flash publicate la începutul acestei săptămâni, care au arătat că activitatea de afaceri germană s-a contractat în august în cel mai rapid ritm din ultimii peste trei ani.
”Ambele sondaje s-au situat sub aşteptări şi nu vor face nimic pentru a risipi aşteptările pesimiste în privinţa perspectivelor economice ale Germaniei”, a declarat Andrew Kenningham, economist-şef pentru Europa la capital Economics.
Acestea indică faptul că economia se va contracta din nou în trimestrul al treilea, după stabilizarea din al doilea, a spus el, fiind de acord cu Niegsch că probabil economia se va contracta atât în trimestrul al treilea, cât şi în cel de-al patrulea.
****