22 februarie, 2023

Franța se confruntă cu restricții după cea mai secetoasă iarnă din ultimii 60 de ani și mai multe de zile fără precipitații semnificative. Țara este acum în stare de alertă, iar prefecții se vor reuni luni pentru a evalua situația „teritoriu cu teritoriu” și eventual pentru a stabili restricții, a avertizat ministrul Tranziției Ecologice, Christophe Béchu, citat de BBC.

Ministrul Tranziției Ecologice a anunțat că ar putea fi impuse restricții „soft”, după întâlnirea de luni a liderilor locali. Ele ar urma să intre în vigoare în martie, pentru a evita „condițiile catastrofale” în lunile de vară.


Franţa metropolitană nu a mai înregistrat ploi importante de 32 de zile, aceasta fiind cea mai lungă secetă meteorologică înregistrată vreodată în ţara occidentală, care ar trebui să se întreruptă, totuşi, miercuri, odată cu revenirea unor cantităţi mici de precipitaţii, a anunţat Meteo-France.

Revenirea unor precipitaţii slab cantitative, prognozată pentru miercuri, ar trebui totuşi să pună capăt acestui episod secetos, fără a alimenta însă optimismul: „se aşteaptă ca luna februarie 2023 să se încheie cu un deficit pluviometric de peste 50%, ceea ce o va face să devină una dintre lunile februarie cele mai uscate înregistrate vreodată”, a anunţat Meteo-France.

Acest record se înscrie într-o secetă meteorologică de lungă durată, întrucât „din august 2021, toate lunile au fost deficitare în precipitaţii, cu excepţia lunilor decembrie 2021, iunie 2022 şi septembrie 2022”, potrivit Meteo-France.

De cealaltă parte a Pirineilor, în Catalonia spaniolă, rezervele de apă sunt în prezent la doar 28,7% din capacitate, faţă de o medie de 72% în ultimii zece ani, potrivit celui mai recent buletin hidrologic.


Recordurile au fost doborâte în mai multe țări din Europa – în Marea Britanie, Spania și Italia.

Nici nordul Italiei nu este scutit de secetă, resursele de apă asociate zăpezii fiind cu 43% mai mici decât media pe zece ani, potrivit institutului de cercetare Fondazione CIMA. În Piemont, comunele montane sutn deja în situația de a fi aprovizionate cu cisterne cu apă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: