Standard&Poor’s a retrogradat, vineri, ratingul Ucrainei la CCC, de la CCC+, cu perspectivă negativă, considerând că guvernul susținut de președintele Ianukovici va eșua în achitarea datoriilor.
Ucraina riscă să intre în încetare de plăți după ce criza politică s-a ”deteriorat substanțial”, potrivit Standard&Poor’s. Luptele dintre protestatari și poliție au făcut cel puțin 77 morți în această săptămână, potrivit Bloomberg.
„Considerăm că Ucraina va intra în încetare de plăți fără o schimbare a situaţiei în bine, la care nu ne aşteptăm”, scriu analiştii S&P.
Diplomații occidentali sosiți la Kiev dar și cei de la Bruxelles au urmărit cu îngrijorare cum crește numărul victimelor în Kiev și i-au sugerat președintelui Ianucovici să își dea demisia.
Un acord care să pună capăt crizei va fi semnat vineri la 12.00 la Kiev după negocieri între Ianukovici, liderii opoziției, reprezentanții UE și ai Rusiei, a postat administrația prezidențială pe site-ul propriu.
”Situația politică s-a deteriorat substanțial în Ucraina”, transmite Standard&Poor’s. ”Credem că acest lucru pune la îndoială capacitatea guvernului de a-și plăti datoriile și crește incertitudinea că ajutorul Rusiei va continua să vină în 2014”.
Pieţele financiare din Ucraina au înregistrat joi o revenire, investitorii anticipând că s-ar putea ajunge în curând la o soluţie.
Randamentul eurobondurilor ucrainiene cu scadență în iunie a coborât cu 7 puncte procentuale până la 34,72 procente. În aproape jumătate din cazuri randamentele titlurilor guvernamentale au scăzut la niveluri mai scăzute decât în anii 70.
Criza a debutat în noiembrie când Ianukovici a refuzat oferta Uniunii Europene de a semna un Acord de Liber Schimb, optând în schimb pentru ajutorul financiar rusesc și pentru gaz mai ieftin.
”Considerăm că ajutorul Rusiei pentru Ucraina are scopul de a îndepărta Ucraina de Uniunea Europeană și de a o apropia de Rusia.” se arată în raportul S&P. Având în vedere agravarea crizei din Ucraina, considerăm că suportul rusesc de 15 miliarde de dolari este incert.
Impactul asupra economiei ruse
Rubla a pierdut 1,7 procente în această săptămână, cel mai slab parcurs din piețele emergente, în timp ce cererea pentru obligațiunile rusești s-a diminuat, determinând randamente record ale titlurilor de stat. În consecință, guvernul a anulat licitația de titluri pentru a treia oară în patru săptămâni.
De la începutul anului rubla a scăzut cu 8,1%, cea mai mare contracție după cea a peso-ului argentinian dintre cele 14 valute monitorizate de publicația Bloomberg, chiar dacă banca centrală a intervenit pentru a opri deprecierea.
”Din punct de vedere psihologic, problemele din Ucraina afectează percepția investitorilor asupra Rusiei”, a spus Vladimir Braghin, manager al Alfa Capital din Moscova. ”Pentru ei, prima reacție este să vândă ce au în Rusia pentru a diminua riscurile. Este în interesul Rusiei ca situația să se stabilizeze.
Fondul Monetar Internațional a redus la 2% de la 3% prognoza de creștere economică în 2014, cea mai mare reducere dintre marile economii. Pib-ul a crescut cu 1,3% anul trecut. Infla ția a fost în 2013 de 6,8%, mai mare decât în ultimii patru ani, și peste ținta băncii centrale, de 5%.