La obiect

Optimizare fiscală mondială: Luxemburg și Olanda se află pe traseele a 7 trilioane de dolari de false investiții străine directe – studiu FMI

Falsele investiții străine directe (ISD) din lume se ridică la circa 15 trilioane de dolari, iar dintre acestea aproape jumătate doar trec, de fapt, prin… Mai mult

11.09.2019

Evenimentul

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi.… Mai mult

10.09.2019

La obiect

Noua strategie de îndatorare: MFP vrea mai mulți lei de la bănci, BNR se teme de gradul lor mare de expunere pe datoria guvernamentală

Ministerul Finanțelor (MFP) pare să nu fi ținut seama de gradul mare de expunere a băncilor la deținerile de titluri de stat, atunci când și-a… Mai mult

10.09.2019

Chestiunea

Record istoric la deficitul comercial, în iulie 2019. Am trecut pe deficit lunar și la mașini și echipamente de transport

Deficitul comercial pe luna iulie 2019 a urcat brusc la nivelul record istoric de 1.755,5 milioane euro, cu 38% mai mult decât în aceeaşi lună… Mai mult

09.09.2019

Cronicile

SRI la Control: Faptele din scandalul relațiilor dintre generali SRI și politicieni se confirmă, dar ”nu există nicio încălcare a legii”. Eduard Hellvig: Există interesul de-a destabiliza SRI

de Vladimir Ionescu 25.1.2017

După șapte ore de audieri în scandalul “dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță” difuzate pe postul de televiziune al acestuia, Comisia parlamentară de control a SRI a anunțat miercuri că trebuie să analizeze informațiile primite și să decidă ce va face mai departe.

Singura concluzie, preliminară, aparține SRI, care a stabilit că în cazul generalului Florian Coldea și al generalului de brigadă Elena Istode, care au fost în mai multe concedii cu parlamentari, nu s-a constatat nicio încălcare a legii.

Este vorba de relațiile personale și concediile pe care cei doi generali ai SRI și le-au petrecut cu oameni politici – fostul deputat PSD Sebastian Ghiță (fost, pe atunci, membru în Comisia de Control al SRI) și fostul deputat, tot PSD, Cristian Rizea.

Investigația nu s-a încheiat însă, nici în interiorul SRI, și nici la Parlament – anunță autoritățile.

La audieri au participat directorul Serviciului, Eduard Hellvig, și şeful comisiei de anchetă a SRI care a analizat acuzaţiile ce i s-au adus fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, de către fostul deputat Sebastian Ghiță.

“Am avut două rapoarte, unul despre situația generalului Florian Coldea și unul referitor la generalul de brigadă Elena Istode”, a spus senatorul Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei.

El a precizat că ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă, iar membrii Comisiei parlamentare doresc “să nu închidă discuția pe acest subiect”.

SRI a confirmat vacanțele generalului Coldea cu Sebastian Ghiță și ale generalului Istode cu familia Rizea

Cristian Rizea, Elena Istode și soția deputatului PSD, în vacanță pe Coasta de Azur

Vacanțele familiilor Ghiță – Coldea și Rizea – Istode s-au confirmat, a spus Adrian Țuțuianu.

Sebastian Ghiță și Florian Coldea au fost împreună în insulele Seychelles și în Italia, la Toscana, iar soția lui Coldea și soția lui Ghiță au fost împreună în Franța, la Disneyland.

De asemenea, s-a confirmat și faptul că generalul de brigadă Elena Istode, fost Şef al Securităţii Economice în SRI, și-a petrecut vacanța în apartamentul deținut de familia deputatului PSD Cristian Rizea pe Coasta de Azur.

Potrivit anchetei interne a SRI, familia Coldea și-a plătit cheltuielile și generalul a prezentat facturi și chitanțe în cadrul anchetei interne a serviciului.

“Nu sunt documente false”, a susținut SRI, potrivit șefului Comisiei parlamentare, dar Țuțuianu a precizat că documentele nu au fost verificate, astfel încât nu se știe exact dacă sunt reale.

S-a discutat în cadrul Comisiei posibilitatea ca documentele să fie analizate și de o instituție, de exemplul ANAF, dar nu s-a luat o decizie.

Ancheta internă a SRI a arătat că soţia fostului deputat Rizea a fost colegă de facultate cu generalul Elena Istode, iar ofițerul a achitat “o parte importantă a costurilor” şi că a informat conducerea serviciului despre aceste ”activităţi”.

Adrian Țuțuianu a ținut să spună în finalul conferinței de presă că, din punctul său de vedere, există totuși “o problemă de raportare deontologică” atunci când ofițeri SRI își fac vacanțele împreună cu parlamentari, mai ales când este vorba de parlamentari din Comisia pentru controlul serviciului.

Potrivit șefului Comisiei parlamentare, SRI lucrează la un Cod de integritate care să clarifice “până unde pot merge relațiile” dintre ofițerii SRI și membrii Comisiei de control a SRI, parlamentari și oameni de afaceri în general.

George Maior a fost și el în Toscana cu Sebastian Ghiță

Răspunzând presei, Adrian Țuțuianu a dezvăluit că în vacanța din Toscana (2012) au mai participat, în afară lui Florian Coldea, și superiorul acestuia, George Maior, pe atunci director al SRI, și fostul vicepremier Vasile Dîncu.

Sebastian Ghiță nu l-a amintit în niciuna dintre înregistrările difuzate după dispariția sa pe George Maior, deși acesta a fost prezent la mai multe dintre întâlnirile sau excursurile despre care a vorbit fostul deputat dat acum în urmărire internațională.

George Maior a dat comisiei de control intern anumite explicații.

Potrivit SRI, Sebastian Ghiță nu a fost ofițer acoperit

“Pentru perioada 2012-2016, ni s-a spus (SRI a spus – n. red.) că (Sebastian Ghiță – n. red.) a fost membru al Comisiei SRI din Parlament. Sebastian Ghiţă a participat la activităţi publice şi nepublice. Am întrebat despre perioada 2010-2012. Ni s-a spus că nu a fost ofiţer acoperit. A fost prezent în calitate de persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională“, a declarat Adrian Ţuţuianu.

În ceea ce o privește pe Laura Codruţa Kovesi, șefa DNA, la întâlniri organizate de SRI, Ţuţuianu a spus că procurorul a participat doar la întâlniri publice, cu caracter de cooperare interinstituţională, potrivit Serviciului.

Dacă investigația Comisiei va continua, ar putea fi audiat și Victor Ponta

Adrian Țuțuianu spune că nu s-a decis închiderea investigației Comisiei.

“Vom analiza în cadrul Comisiei mulțimea aceasta de informații pe care le-am primit astăzi și vom decide ce aveam de făcut mai departe”, a explicat el.

Fostul premier Victor Ponta, fostul deputat Sebastian Ghiță și generalul Florian Coldea, sunt cei pe care Comisia și-ar putea dori să-i audieze:

“Ni s-au pus la dispoziție date din care rezultă că SRI a făcut zeci, sute, pe unele zone, din 2000 până astăzi, de informări către persoane care au calitatea de beneficiar legal de informați sau a transmis informațiile necesare către organe de cercetare penale, inclusiv cu privire la autostrada Comarnic-Brașov.

De aceea am spus că ne-am propus să analizăm în ce măsură este necesară și audierea altor persoane.

Ca să fiu și mai concret, dacă domnul Ghiță ar fi aici, cred că ar fi util să fie audiat de Comisia de control parlamentar. Domnul Coldea – am putea ajunge la concluzia, după ce analizăm toate datele, că ar putea fi chemat pentru audiere la Comisia de control parlamentar. Domnul Victor Ponta ar putea fi de asemenea, pentru că s-a făcut referire la domnia sa legat de mai multe subiecte, chemat la comisia de control parlamentar”, a declarat Adrian Țuțuianu.

Eduard Hellvig: Există interesul de a destabiliza și demoniza SRI. Nu există acoperiți în justiție și partide

În opinia directorului Serviciului, acuzele aduse în ultima vreme instituției arată că există interesul de a ”destabiliza” şi a ”demoniza” SRI.

“Suntem martori la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa SRI”, a spus Hellvig.

”SRI, împreună cu SIE și Direcția de Informații a Armatei, e al doilea contributor pe analiză la NATO, după Statele Unite ale Americii”, a mai spus Eduard Hellvig

Directorul SRI a negat orice implicare în politică sau în manifestaţii, spunând că într-o democraţie reală este esenţial ca serviciile secrete să nu fie omniprezente şi omnipotente.

De asemenea, a asigurat Hellvig, “SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică şi în jusitiţie”.

În ceea ce privește legătura cu justiția, directorul Serviciului a declarat că ofiţerii SRI au acordat organelor penale doar asistenţă tehnică de specialitate şi nu au desfăşurat activităţi de cercetare penală.

Componența Comisiei parlamentare pentru controlul SRI

Ţuţuianu Adrian – senator PSD, este președintele Comisiei

Cucşa Marian-Gheorghe – deputat ALDE, vicepreședinte

Verestóy Attila – senator UDMR, secretarul Comisiei (cel mai longeviv membru al Comisiei SRI)

Babuş Radu – deputat PSD

Chirteş Ioan-Cristian – senator PNL

Costescu Manuel – deputat USR

Federovici Doina Elena – senator PSD

Nasra Gabriel-Horia – deputat PSD

Preda Cezar-Florin – deputat PNL

Generalul Florian Coldea a plecat din SRI după o a șaptea înregistrare video a lui Sebastian Ghiță, fost deputat, fost membru al Comisiei parlamentare de control a SRI, în prezent fugit din țară, dat în urmărire prin Europol, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă.

Sebastian Ghiță s-a lăudat în seria de înregistrări difuzate la România TV cu o relație apropiată cu adjunctul SRI Florian Coldea și a pretins că a făcut anumite servicii lui Florian Coldea sau că a acționat în trecut în numele și în interesul șefei DNA, Laura Codruța Koveși. Pe data de 16 ianuarie, într-o a opta înregistrare, Ghiță a afirmat că Florian Coldea și șefa DNA Laura Codruța Kovesi ar lucra și pentru un guvern străin.

Ghiță a prezentat și o serie de facturi despre care fostul deputat a sugerat că sunt dovada faptului că el a plătit câteva concedii în străinătate făcute cu familia generalului. Ulterior, ancheta internă a SRI a concluzionat că afirmațiile nu sunt adevărate.

Seria de dezvăluiri a lui Sebastian Ghiță a început în ultimele zile din decembrie 2016, după dispariția sa care s-a produs cu numai o zi înainte de a-și pierde imunitatea și în pofida faptului că era supravegheat de serviciul special din Poliție.

În urmă cu doi ani, în 2015, a mai existat o audiere maraton (tot de aproximativ șapte ore, și atunci) legată tot de un scandal în centrul căruia se afla Florian Coldea. Mai precis, atunci era vorba de un scandal declanșat de declarațiile unui alt acuzat DNA; Elena Udrea.

La finalul audierilor, deputatul Georgian Pop (PSD) a prezentat concluzia finală: acuzațiile formulate la adresa generalului Coldea nu sunt fondate, SRI ar fi infirmat totul cu dovezi, cu documente.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.1.2017

Lăsați un comentariu


Digital

România și Polonia au semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul digital

Vladimir Ionescu

În marja consultărilor interguvernamentale România – Republica Polonă care au avut loc miercuri, la București, ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a avut o întâlnire bilaterală cu… Mai mult

Stiri

Și președintele și premierul sunt covinși fiecare că CCR le-a făcut dreptate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă interpretează în mod diferit decizia de miercuri a CCR, cei doi considerând însă că verdictul Curții le este… Mai mult

Stiri

Bolt investește 10 milioane de euro, până în 2025, în proiectul Green Plan

Vladimir Ionescu

Bolt, cea mai mare platformă europeană de transport la cerere, anunță că va transforma cursele efectuate prin intermediul aplicației sale în Europa în călătorii neutre… Mai mult

Europa

OUG 114: Prețul gazelor pe piața românească a ajuns la dublul celui de la Viena

Adrian N Ionescu

Tendința scumpirii gazelor pe piața din România, rămasă liberă după restricțiile OUG 114 / 2018, au dus prețul mediu ponderat al tranzacțiilor de la Bursa… Mai mult

Stiri

Decizie CCR: Președintele nu poate refuza revocările și trebuie să numească interimarii, premierul trebuie să ceară Parlamentului votul pentru noua structură a guvernului

Vladimir Ionescu

UPDATE: CCR a transmis comunicatul referitor la situația ocnflictuală existentă între cele două Palate. Motivarea, cu detaliile complete, urmează să apară ulterior. Prezentăm integral comunicatul… Mai mult

Europa

Parlamentul European cere clarificări sau chiar schimbări la portofoliile ”controversate” din noua Comisie

Razvan Diaconu

Lideri ai grupurilor politice reprezentate în Parlamentul European cer președintelui-ales al Comisiei Europene să clarifice, dacă nu să schimbe, atribuțiile și titulaturile unor portofolii atribuite… Mai mult

Europa

Bruxelles / Fondul pentru ajustarea la globalizare, adaptat pentru un Brexit fără acord

Iulian Soare

Atribuțiile Fondului european de ajustare la globalizare (EFG) au fost extinse de UE pentru a cuprinde și ajutarea eventualilor șomeri ce vor rezulta dintr-o ieșire… Mai mult