joi

18 iulie, 2024

7 mai, 2023

Pe data de 4 mai, Germania și-a epuizat capacitatea de a se întreține, transmite Deutsche Welle. Această „depășire a resurselor pământului” va fi compensată prin preluarea de resurse limitate din țările mai sărace – și din contul generațiilor viitoare.

În ciuda încetinirii economice din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, Germania și-a depășit din nou devreme limitele consumului durabil.

ONG-ul american de mediu Global Footprint Network calculează de aproape trei decenii impactul ecologic global. ”Ziua globală a depășirii Pământului” din acest an este prevăzută, ca și anul trecut, să fie în jurul datei de 28 iulie.

Sudul global suportă costurile supraconsumului din nord


În 1970, biocapacitatea Pământului – definită drept „capacitatea ecosistemelor de a produce materiale biologice folosite de oameni și de a absorbi deșeurile generate de oameni” – era suficientă pentru a satisface cererea umană anuală de resurse. Dar la jumătate de secol de atunci, omenirea depășește constant capacitatea de regenerare a planetei noastre.

Omenirea are acum nevoie de aproximativ 1,7 planete pentru a-și menține stilul de viață, în timp ce Germania, arată calculele ONG-ului american, are nevoie de trei.

Sudul global va suporta o mare parte din costuri – la fel ca și generațiile viitoare care vor suferi o criză climatică alimentată acum de consumul excesiv.

Țări precum Indonezia sau Ecuador, de exemplu, nu depășesc limitele până în decembrie și sunt aproape de a trăi în limitele posibilităților lor. Dar aceste state sunt ținta exploatării resurselor de către națiuni mai bogate precum Germania.


„Germania este al cincilea cel mai mare consumator de materii prime din lume și importă până la 99% din minerale și metale din țările din Sudul Global”, afirmă Lara Louisa Siever, consilier principal pentru justiția resurselor în cadrul rețelei germane de dezvoltare INKOTA.

O direcție greșită: ”Capitalismul mașinilor electrice”

În trecut, Germania a fost considerată „ca un model al virtuții climatice”, a remarcat activistul pentru climat din Berlin, Tadzio Müller.

„Motivul acestui mit al Germaniei campion ecologic nu are, în mod ironic, nimic de-a face cu politica industrială a Germaniei sau cu strategiile sale politice la nivel guvernamental, ci are totul de-a face cu mișcări sociale puternice”.

Tadzio Müller mai spune că principiul motor al creșterii nesfârșite care stă la baza politicii economice germane trebuie să se schimbe în mod fundamental pentru a aborda corect schimbările climatice și „problema extrem de gravă a pierderii biodiversității” legată de consumul excesiv.

În opinia sa, probleme sunt și cu „creșterea verde” sau ceea ce el numește „capitalismul mașinilor electrice”, care se bazează și pe extinderea masivă a consumului de resurse – în special de minerale și pământuri rare.

Campionul supraconsumului: Qatar

Global Footprint Network a calculat că, în 2023, Qatar a fost cel mai grav vinovat de depășirea cotei de resurse regenerabile, pe care le-a consumat până pe data de 10 februarie.

Germania nu înțelege că resursele sunt limitate

„Marea problemă pe care o avem în Germania, pe care o avem în general în Nordul Global, este că încă nu am înțeles că resursele sunt limitate”, a spus Viola Wohlgemuth, militant pentru economie circulară la Greenpeace Germania.

Ea amintește datele Institutului Mondial de Resurse, care arată că 90% din pierderea biodiversității se datorează „exploatării resurselor și conversiei în produse” și că această producție reprezintă, de asemenea, 50% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

În ciuda acestei „crize enorme de resurse”, națiuni precum Germania „nu au învățat nimic”, a spus Viola Wohlgemuth.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: