vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 octombrie, 2018

Asociația Oamenilor de Afaceri din România solicită Guvernului, Parlamentului și partidelor să contribuie la fundamentarea și realizarea unor politici economice favorabile mediului de afaceri, ca sursă constantă și unică de venituri la bugetul statului, astfel încât să fie asigurată funcționarea coerentă și  performantă a componentelor statului.

Organizația a dat publicității, luni, un document de poziție asupra dezbaterii referitoare la regimul fiscal aplicabil resurselor de petrol și gaze naturale, în care solicită autorităților să gândească și să aplice ”o politică pe termen lung cu privire la exploatarea resurselor naturale ale României”.

În comunicatul organizației se afirmă:


AOAR urmăreste cu un interes major dezbaterile, atât din Parlamentul României, cât și cele publice, ocazionate de adoptarea unei legislații privind impozitarea exploatării gazelor naturale provenind din Marea Neagră.

Dezbaterile, limitate și ca timp, și ca nivel de consultare, se concentrează excesiv asupra stabilirii unui nivel acceptabil al redevențelor ce ar urma să fie încasate de statul român, ca sursă suplimentară pentru bugetul de stat.

AOAR a susținut constant în ultimii ani importanța prelucrării la un nivel cât mai avansat a materiilor prime oferite de solul și de subsolul țării noastre, fie că este vorba de cereale, minerale, apă minerală, resurse geotermale și, evident, de resursele de gaze naturale și petrol. În acest sens, considerăm esențial ca deciziile vizând regimul fiscal aplicabil resurselor de petrol și gaze, rezultate în urma exploatarilor offshore, să fie precedate de adoptarea unui proiect de lege mult mai relevant, ce urmează a fi dezbătut și aprobat în Parlamentul României.

România are, în primul rând, nevoie de o lege care să permită repunerea în funcțiune sau construirea de noi unități de producere a energiei electrice (grup de cca. 800 Mw, similar celui construit de OMV PETROM), înlocuirea progresivă a alimentării termocentralelor alimentate cu păcură și/sau cărbune.


Este necesară asumarea prin lege a temelor de real interes public, precum refacerea potențialului de valorificare a gazelor naturale (a petrolului) prin repornirea capacităților petrochimice, modernizarea sau construirea de noi capacități de producție (exemplul companiei MOL în Ungaria).

România, cu resurse importante de petrol și gaze, înregistrează constant deficit de balanță comercială în domeniul produselor chimice și petrochimice. Aceste produse ar asigura realizarea unei valori adăugate brute mult mai semnificative decât sumele încasate din impunerea unor redevențe “stimulative”.

Reluarea producției de îngrășăminte destinate agriculturii românești, prin repunerea în funcțiune/modernizarea capacităților de producție, încă în conservare sau chiar faliment, ar trebui să constituie un alt argument ce trebuie evaluat, atât ca sursă de reducere a deficitului comercial (România importă îngrășăminte!), cât și ca efect de multiplicare, prin creșterea volumului și a valorii producției agricole.

AOAR a solicitat public, în ultimii ani, numeroaselor guverne ce au condus România să discute și să propună o politică pe termen lung cu privire la exploatarea RESURSELOR NATURALE ale României. Dacă România ar beneficia de o strategie energetică adecvată politicii sale industriale, prin asumarea clară, fermă și transparentă a interesului economic al țării, controversele actuale, partizane, nu ar fi avut loc!

AOAR apreciază că a venit timpul ca, după cca. 30 de ani de restructurare haotică a economiei României, Guvernul, Parlamentul și toate partidele politice să contribuie la fundamentarea și realizarea unor politici economice favorabile mediului de afaceri, ca sursă constantă și unică de venituri la bugetul statului, astfel încât să fie asigurată funcționarea coerentă și din ce în ce mai performantă a administrațiilor centrale/locale și sustenabilitatea sistemelor publice de pensii, sănătate, educație, apărare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: