Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat joi o modificare a legii salarizării bugetarilor, modificări ce vizează ierarhia salariilor și diminuarea cheltuielilor cu sporurile. Sporurile
Sporurile vor fi reajustate pe două coordonate:
- reducerea numărului acestor tipuri de venituri suplimentare
- plata lor în sumă fixă, nu în procent din salariul de bază, în unele cazuri
”Avem un grup de lucru pe legea salarizării care va finaliza o variantă de proiect de lege, ce va fi trimis la Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază. Proiectul va reajusta numărul de sporuri existent și cuatumul unor sporuri. Este evident că unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual din salariul de bază”, a explicat Raluca Turcan.
În ceea ce privește ierarhia salariilor, ministrul Muncii a mai declarat: ”În grila de bază vom reașeza salariul de bază într-o ierarhie, așa cum prevedea legea inițială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanțelor”.
Un răspuns
Problema raportarii sporurilor procentual la salarii este foarte veche. In timpul comunismului cand, teoretic, erau privilegiati oamenii muncii cu salarii mici, sefii din sindicat si organizatiile PCR, ca si conducatorii administrativi sau personalul titrat, aveau salarii sensibil mai mari decat ale muncitorilor dar venituri mai mici. De aceea, de fiecare data cand se aproba un spor, factorii de decizie fiind cei cu functii, impuneau regula sporului raportat in procente fata de salariu – in felul acesta isi cresteau veniturile si se apropiau sau chiar depaseau veniturile unor categorii de muncitori ce beneficiau de castiguri substantiale (pe santiere, in minerit, siderurgie etc)-o spun in cunostinta de cauza avand si functie de conducere administrativa si in sindicat (incompatibilitate, acum, atunci era altfel din motive pragmatice).
Corect este ce se vrea acum: sporurile in cuantum fix pentru aceleasi conditii de munca indiferent de salariu.