Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea contractului de împrumut de 368 de milioane de euro, dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru finanțarea construcției Spitalului Regional de Urgenţă Craiova.
Valoarea investiției se ridică la peste 602,7 milioane de euro. În afară de împrumutul de la BEI, diferența de circa 140,5 milioane de euro, ca și taxele și impozitele aferente proiectului se vor acoperi din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, spune expunerea de motive a proiectului de lege.
Dacă, pe parcursul implementării proiectului suma disponibilă din fonduri nerambursabile este mai mare decât suma estimată inițial, valoarea împrumutului va fi ajustată corespunzător.
Contractul de finanțare dintre România și BEI fusese semnat la București la 6 aprilie 2022 și la Luxemburg la 11 aprilie 2022.
Saga spitalelor de urgență regionale
Veche de mai mulți ani, idea spitalelor de urgență regionale a prins viteză în ultimii doi ani.
Potrivit studiilor de fezabilitate (finanțate tot de BEI, potrivit unui acord din decembrie 2016), costul total al celor 3 spitale regionale de urgență (Craiova, Cluj și Iași) se ridică la circa 1,64 miliarde de euro.
Cele mai recente estimări spun că alocarea financiară care urmează a fi asigurată din viitorul Program Operațional Sănătate (POS 2021-2027) pentru cele trei spitale regionale este de 500 milioane de euro, acoperind 39,02% din costul net al acestora.
Diferența urmează să fie „asigurată din alte surse legal constituite, fiind necesară identificarea unor surse suplimentare pentru acoperirea întregului necesar de finanțare”, spune expunerea de motive citată.
Spitalul regional de la Craiova
Noul Spital Regional de Urgență în Craiova va avea 807 de paturi și va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest a României, penrtu tratamentul pacienților critici și a cazurilor ce necesită tehnologie și expertiză de nivel înalt.
Noul spital va înlocui și va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Județean de Urgență și va fi organizat în șapte grupuri de specialități medicale strâns relaționate.
Proiectul spitalului regional Craiova se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020 – 2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanțare.
Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătății, în calitate de promotor și agenție de implementare.
***