joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 august, 2021

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind împrumutul pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi – Covid-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). Proiectarea spitalului va începe în această toamnă, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Fondurile vor fi utilizate pentru construcția viitorului Spital Regional de Urgență Iași, iar finanțarea face parte din facilitățile întreprinse de BEI ca urmare a crizei provocate de pandemia Covid-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiții în infrastructura de sănătate.

Noul Spital Regional de Urgență Iași – Covid-19 va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient.


Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Conform contractului, finanțarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgență Iași, diferența urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar, mai menționează Ministerul Sănătății.

Contractul a fost semnat în aprilie, în cadrul unei videoconferințe. de fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare și Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al BEI.

Acest împrumut este primul dintr-o serie de 3 împrumuturi acordate de Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru primele Spitale Regionale de Urgență (Iași, Cluj și Craiova) care urmează a fi construite.


Costul total net al obiectivului de investiții Iași este estimat la cca. 420,9 milioane euro. Conform contractului de finanțare, împrumutul acordat de BEI reprezintă aproximativ 59,4% din costul net aferent obiectivului, diferența de circa 170,9 mil. EUR (40,6 %), la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, se vor asigura din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Proiectul va fi implementat de către Ministerul Sănătății în șapte ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este aprilie 2028.

Termenii financiari aferenți fiecărei tranșe din împrumut se stabilesc la momentul efectuării tragerii respective, în funcție de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale și de politica de cost a Băncii.

 

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: