fbpx

Analiză

Țara fermelor țărănești, pe ultimele locuri la agricultura Bio. Piedicile și potențialul

Cel mai mare număr de ferme (cele mai multe familiale) din UE se află în România (circa 3,5 milioane), dar acest lucru nu pare să… Mai mult

22.04.2021

Europa

Harta sumbră a unei probleme amânate la infinit: Infrastructura CFR

Anul 2021, declarat de UE Anul transportului feroviar, dă startul în Europa unor investiții de amploare ce ar trebui să aibă ca efect transferarea, până… Mai mult

22.04.2021

La obiect

Ocuparea a păstrat anul trecut ținta stabilită prin strategia Europa 2020. Problemele, la tineret şi la vârsta a treia

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20 – 64 de ani s-a menținut anul trecut la 70,8%, potrivit datelor comunicate de INS. Valoarea… Mai mult

21.04.2021

Europa

Criza cipurilor: VW & Toyota vs. Apple – sau de la erorile de calibrare a cererii la creșterea bruscă a comunicațiilor

Grupul Volkswagen a emis la începutul acestei săptămâni cel mai recent avertisment privind efectele crizei cip-urilor, care ar putea duce la probleme de producție a… Mai mult

21.04.2021

Spitalul Piatra Neamț – doar una dintre bombele cu ceas din Sănătate

de Razvan Diaconu , 15.11.2020

Un număr de 10 pacienți intubați au murit și șapte persoane au fost rănite în incendiul produs la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Situația se poate repeta la multe dintre spitalele publice românești, majoritatea vechi de peste 30 de odată, calibrate pentru mult mai puțină aparatură și cu improvizații ce riscă să ducă la accidente similare celui de la Piatra Neamț.

Politizarea brutală a sistemului

Conform legislației din România, aproximativ 85% din spitale se află în subordinea autorităților locale, ai căror reprezentanți dețin majoritatea în Consiliile de Administrație și, prin urmare, nominalizează managerii, cel mai adesea dintre personaje apropiate partidului ce conduce județul.

Spitalul unde s-a produs incendiul este din această categorie și a avut opt manageri în ultimele opt luni, doi numiți de ministrul Sănătății, în perioada stării de urgență, iar ceilalți, de către Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, fost deputat.

El este politicianul care le-a cerut cu insistență parlamentarilor PSD să elimine din legea referitoare la starea de alertă prevederea prin care Ministerul Sănătății avea dreptul de a înlocui managerii.

Miza o reprezintă posturile – sinecură, dar și contractele ce pot fi dirijate spre firme apropiate partidului care deține controlul politic.

La SJU Neamț, angajările sunt “realizate în funcție de nevoile și obligațiile șefului de secție și nu numai”, dezvăluia în ianuarie Cătălin Chiței, fostul administrator public al județului Neamț.

Prea locală scria înainte de izbucnirea pandemie că există “o adevărată luptă pentru controlul comisiilor de examinare, șefilor de secții, dar și despre controlul fondurilor, deloc de neglijat, pe care unii ar încerca să le direcționeze cu dedicați”.

(Citiți și: “Spitalelele: mulse de administrațiile locale, dar în responsabilitatea administrației centrale”)

Actualul manager este Lucian Micu, fost primar liberal al orașului Roman, confirmat ca incompatibil de două instanțe. A trecut la PSD anul acesta și a fost numit la SJU, după ce a fost numit consilier juridic, funcție pe care a ocupat-o doar câteva zile, dar care i-a permis numirea la conducerea spitalului.

(Citiți și: “Managerul de la Spitalul Județean Neamț, înlocuit de PSD la mai puțin de o săptămână de la numire”)

Subfinanțarea cronică a sistemului

România este statul UE cu cel mai mic procent alocat Sănătății și care a construit în 30 de ani, de la zero, doar două spitale publice mici, niciunul din categoria celor județene.

Investițiile ar trebui făcute de administrațiile locale, în cazul unităților din subordinea consiliilor locale sau județene, în funcție de rangul spitalelor, care însă nu au bani sau nu au considerat domeniul o prioritate.

După creșterea salariilor în sistemul medical, aproximativ 76% din bugetul spitalului, spunea Cătălin Chiței, se consumă pe salarii. În 2018, unitatea nu a intrat în incapacitate de plată doar pentru că nu a dat voucherele de vacanță și a primit subvenție de la CJ Neamț în valoare de 7,9 milioane lei.

Sorin Popa, reprezentant al unei firme care instalează aparatură medicală în secțiile ATI, a declarat pentru Digi24, că improvizații există în multe din spitalele românești:

“De foarte multe ori se fac achiziții de echipamente medicale foarte performante, dar care sunt montate în sisteme de alimentare electrice care nu respectă absolut nicio normă (…)

Pot să vă spun că în 3-4 spitale în care ajung frecvent există aceste nereguli. Nu trebuie să fii specialist ca să intri la ATI și să vezi că unele prize nu sunt conforme. Se văd de la intrare si în zonele în care așteaptă pacienții, în cabinete, peste tot sunt improvizații, de la instalații de încălzire, care sunt alimentate din sit electric, până la alimentarea echipamentelor mai speciale”.

Autorizația de securitate la incendiu datează din timpul lui Ceaușescu

Spitalul de la Piatra Neamț a fost dat în folosință 1973, cu toate secţiile chirurgicale, moment din care datează și autorizația de securitate la incendiu, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a ISY Neamț, Irina Popa, citată de Mediafax:

La momentul construirii Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, acesta a respectat legile şi reglementările în vigoare.

Etajul 4 şi etajul 5 al spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la Neonatologie şi Cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu.

Spitalul este construit înainte de anii ’90 şi s-a suspus legislaţiei în vigoare la acel moment. 

Deocamdată, autoritățile nu au explicat când a fost refăcută ultima dată rețeaua electrică a spitalului și de către ce companie, lucruri care sunt investigate acum în cadrul dosarului penal de ucidere din culpă anchetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Controalele efectuate în trecut au constatat numeroase neconformități apărute după improvizarea în timp a activității într-o clădire ce nu mai corespundea de câteva decenii funcționării unui spital normal:

  • circuitul personalului intersectează alte circuite (vestiarele personalului plasate în diferite spații necorespunzătoare)
  • numărul insuficient de grupuri sanitare și dușuri în raport cu numărul secțiilor/personalului sanitar/pacienților
  • lipsa unei prize de oxigen la două paturi, sonerie/pat în fiecare secție
  • nerespectarea raportului mp/nr. paturi în diferite sectoare și paturi așezate necorespunzător.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a lansat în noiembrie 2019 o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare necesare construirii unui nou sediu. Ea a fost anulată, din cauza nerespectării legislației, așa cum au fost anulate și alte lciitații ce vizau componente de infrastructură a spitalului.

Declarații contradictorii ale autorităților

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că există informații conform cărora în interiorul secției ATI a Spitalului Județean Neamț s-au efectuat lucrări de construcție fără avizul DSP.

Acuzația a fost făcută anterior și de prefectul județului, dar a fost respinsă de conducerea spitalului.

”Atât etajul 3, cât și etajul 2, sunt avizate de către DSP ca secții ATI și frecvent se mută pacienți de la un etaj la altul. Practic, ieri nu s-a întâmplat nimic altceva decât au fost mutați pacienți de la etajul 3, la etajul 2 și atâta tot. Este drept că pe parcursul ultimelor 3 săptămâni s-au făcut lucrări pentru a crea încă 4 paturi suplimentare la ATI, însă ele s-au făcut în altă zonă decât cea în care s-a produs incendiul și nu are nicio legatură cu instalațiile de acolo. Nici nu era pusă în funcțiune”, a declarat managerul Lucian Micu.

Dosarul penal, instrumentat de procurori de la Parchetul General

Controversele dintre politicieni vor fi lămurite de procurorii din dosar, care efectuau duminică seara mai multe percheziții în birouri din SJU Piatra Neamț, pentru a se asigura că documente esențiale investigației nu vor fi distruse.

Ancheta criminalistică este condusă de secretarul de stat chestor-şef de poliţie Bogdan Despescu, considerat cel mai bun criminalist din țară, iar dosarul, încadrat la ucidere din culpă, este coordonat de Marius Iacob, procurorul care a instrumentat și incendiile de la Colectiv și de la Maternitatea Giulești.

La fața locului au ajuns și specialiști de la Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Securitatea Mineră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, pentru a identifica motivul izbucnirii incendiului și modul de propagare.

Experții de la INSEMEX sunt cei mai buni din țară și au lucrat și în dosarele Colectiv și Maternitatea Giulești.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.11.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Cum pregătește Viktor Orban partidul Fidesz pentru opoziție: a păstra puterea chiar când ai pierdut alegerile

Razvan Diaconu

Cu doar un an până la ceea ce azi par să fie alegeri strânse în Ungaria, guvernul lui Viktor Orban ”externalizează” putere de decizie și… Mai mult

Europa

Universitatea Harvard le cere studenților să vină vaccinați anti-Covid, la toamnă 

Iulian Soare

„Pentru a atinge nivelurile ridicate de vaccinare necesare pentru a ne proteja comunitatea, Harvard va cere ca toţi studenţii care vor fi în campus în… Mai mult

Stiri

Concursul pentru conducerea caselor județene de sănătate – 24 de concurenți ocupă deja interimar funcția

Vladimir Ionescu

Un număr de 60 de candidați au susținut joi, la Spitalul Universitar de Urgență din București, proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director… Mai mult

Europa

Insula Jersey amenințată de blocada pescarilor francezi nemulțumiți de reglementările post-Brexit

Iulian Soare

Două nave de patrulare au fost trimise de guvernul Marii Britanii în apropierea insulei Jersey situată în Canalul Mânecii, acolo unde unde s-au adunat 80… Mai mult

Europa

Vizită a lui Blinken la Kiev – SUA își reafirmă sprijinul faţă de suveranitatea şi integritatea Ucrainei

Iulian Soare

Secretarul american de stat Antony Blinken reafirmă sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi din estul țării şi… Mai mult

Europa

Summit G7 – Chinei i se cere să respecte drepturile omului. Beijing denunță un ”amestec grosolan” în treburile interne

Razvan Diaconu

Miniştrii de Externe ai Celor Şapte – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – îndeamnă Beijingul, într-un comunciat comun, în urma… Mai mult

Stiri

Racheta reutilizabilă Starship a lui Elon Musk, prima aterizare reușită

Adrian N Ionescu

SpaceX a înregistrat prima aterizare de succes al prototipului rachetei reutilizabile Starship, după ce alte patru testări anterioare s-au soldat cu explozii. Succesul marchează o… Mai mult