15 noiembrie, 2020

Un număr de 10 pacienți intubați au murit și șapte persoane au fost rănite în incendiul produs la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Situația se poate repeta la multe dintre spitalele publice românești, majoritatea vechi de peste 30 de odată, calibrate pentru mult mai puțină aparatură și cu improvizații ce riscă să ducă la accidente similare celui de la Piatra Neamț.

Politizarea brutală a sistemului

Conform legislației din România, aproximativ 85% din spitale se află în subordinea autorităților locale, ai căror reprezentanți dețin majoritatea în Consiliile de Administrație și, prin urmare, nominalizează managerii, cel mai adesea dintre personaje apropiate partidului ce conduce județul.


Spitalul unde s-a produs incendiul este din această categorie și a avut opt manageri în ultimele opt luni, doi numiți de ministrul Sănătății, în perioada stării de urgență, iar ceilalți, de către Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, fost deputat.

El este politicianul care le-a cerut cu insistență parlamentarilor PSD să elimine din legea referitoare la starea de alertă prevederea prin care Ministerul Sănătății avea dreptul de a înlocui managerii.

Miza o reprezintă posturile – sinecură, dar și contractele ce pot fi dirijate spre firme apropiate partidului care deține controlul politic.

La SJU Neamț, angajările sunt „realizate în funcție de nevoile și obligațiile șefului de secție și nu numai”, dezvăluia în ianuarie Cătălin Chiței, fostul administrator public al județului Neamț.


Prea locală scria înainte de izbucnirea pandemie că există „o adevărată luptă pentru controlul comisiilor de examinare, șefilor de secții, dar și despre controlul fondurilor, deloc de neglijat, pe care unii ar încerca să le direcționeze cu dedicați”.

(Citiți și: „Spitalelele: mulse de administrațiile locale, dar în responsabilitatea administrației centrale”)

Actualul manager este Lucian Micu, fost primar liberal al orașului Roman, confirmat ca incompatibil de două instanțe. A trecut la PSD anul acesta și a fost numit la SJU, după ce a fost numit consilier juridic, funcție pe care a ocupat-o doar câteva zile, dar care i-a permis numirea la conducerea spitalului.

(Citiți și: „Managerul de la Spitalul Județean Neamț, înlocuit de PSD la mai puțin de o săptămână de la numire”)

Subfinanțarea cronică a sistemului

România este statul UE cu cel mai mic procent alocat Sănătății și care a construit în 30 de ani, de la zero, doar două spitale publice mici, niciunul din categoria celor județene.

Investițiile ar trebui făcute de administrațiile locale, în cazul unităților din subordinea consiliilor locale sau județene, în funcție de rangul spitalelor, care însă nu au bani sau nu au considerat domeniul o prioritate.

După creșterea salariilor în sistemul medical, aproximativ 76% din bugetul spitalului, spunea Cătălin Chiței, se consumă pe salarii. În 2018, unitatea nu a intrat în incapacitate de plată doar pentru că nu a dat voucherele de vacanță și a primit subvenție de la CJ Neamț în valoare de 7,9 milioane lei.

Sorin Popa, reprezentant al unei firme care instalează aparatură medicală în secțiile ATI, a declarat pentru Digi24, că improvizații există în multe din spitalele românești:

„De foarte multe ori se fac achiziții de echipamente medicale foarte performante, dar care sunt montate în sisteme de alimentare electrice care nu respectă absolut nicio normă (…)

Pot să vă spun că în 3-4 spitale în care ajung frecvent există aceste nereguli. Nu trebuie să fii specialist ca să intri la ATI și să vezi că unele prize nu sunt conforme. Se văd de la intrare si în zonele în care așteaptă pacienții, în cabinete, peste tot sunt improvizații, de la instalații de încălzire, care sunt alimentate din sit electric, până la alimentarea echipamentelor mai speciale”.

Autorizația de securitate la incendiu datează din timpul lui Ceaușescu

Spitalul de la Piatra Neamț a fost dat în folosință 1973, cu toate secţiile chirurgicale, moment din care datează și autorizația de securitate la incendiu, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a ISY Neamț, Irina Popa, citată de Mediafax:

La momentul construirii Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, acesta a respectat legile şi reglementările în vigoare.

Etajul 4 şi etajul 5 al spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la Neonatologie şi Cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu.

Spitalul este construit înainte de anii ’90 şi s-a suspus legislaţiei în vigoare la acel moment. 

Deocamdată, autoritățile nu au explicat când a fost refăcută ultima dată rețeaua electrică a spitalului și de către ce companie, lucruri care sunt investigate acum în cadrul dosarului penal de ucidere din culpă anchetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Controalele efectuate în trecut au constatat numeroase neconformități apărute după improvizarea în timp a activității într-o clădire ce nu mai corespundea de câteva decenii funcționării unui spital normal:

  • circuitul personalului intersectează alte circuite (vestiarele personalului plasate în diferite spații necorespunzătoare)
  • numărul insuficient de grupuri sanitare și dușuri în raport cu numărul secțiilor/personalului sanitar/pacienților
  • lipsa unei prize de oxigen la două paturi, sonerie/pat în fiecare secție
  • nerespectarea raportului mp/nr. paturi în diferite sectoare și paturi așezate necorespunzător.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a lansat în noiembrie 2019 o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare necesare construirii unui nou sediu. Ea a fost anulată, din cauza nerespectării legislației, așa cum au fost anulate și alte lciitații ce vizau componente de infrastructură a spitalului.

Declarații contradictorii ale autorităților

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că există informații conform cărora în interiorul secției ATI a Spitalului Județean Neamț s-au efectuat lucrări de construcție fără avizul DSP.

Acuzația a fost făcută anterior și de prefectul județului, dar a fost respinsă de conducerea spitalului.

”Atât etajul 3, cât și etajul 2, sunt avizate de către DSP ca secții ATI și frecvent se mută pacienți de la un etaj la altul. Practic, ieri nu s-a întâmplat nimic altceva decât au fost mutați pacienți de la etajul 3, la etajul 2 și atâta tot. Este drept că pe parcursul ultimelor 3 săptămâni s-au făcut lucrări pentru a crea încă 4 paturi suplimentare la ATI, însă ele s-au făcut în altă zonă decât cea în care s-a produs incendiul și nu are nicio legatură cu instalațiile de acolo. Nici nu era pusă în funcțiune”, a declarat managerul Lucian Micu.

Dosarul penal, instrumentat de procurori de la Parchetul General

Controversele dintre politicieni vor fi lămurite de procurorii din dosar, care efectuau duminică seara mai multe percheziții în birouri din SJU Piatra Neamț, pentru a se asigura că documente esențiale investigației nu vor fi distruse.

Ancheta criminalistică este condusă de secretarul de stat chestor-şef de poliţie Bogdan Despescu, considerat cel mai bun criminalist din țară, iar dosarul, încadrat la ucidere din culpă, este coordonat de Marius Iacob, procurorul care a instrumentat și incendiile de la Colectiv și de la Maternitatea Giulești.

La fața locului au ajuns și specialiști de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Mineră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, pentru a identifica motivul izbucnirii incendiului și modul de propagare.

Experții de la INSEMEX sunt cei mai buni din țară și au lucrat și în dosarele Colectiv și Maternitatea Giulești.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: