miercuri

22 mai, 2024

9 iulie, 2023

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) intră în reţeaua naţională de screening, diagnostic şi tratament precoce a pacienţilor diagnosticaţi cu boala Lynch, un sindrom care indică riscul ridicat ca o persoană să dezvolte cancer.

„Sindromul Lynch poate afecta pe oricine, deoarece este rezultatul unei mutaţii genetice. Mutaţiile genetice trec de la părinţi la făt în timpul dezvoltării fetale. Uneori, mutaţiile genetice apar la întâmplare, fără a fi prezente în istoricul familial al cuiva”, explică un comunicat al Spitalului Militar Central.

Boala este cel mai frecvent sindrom genentic autozomal dominant ce se manifestă prin cancere la vârste tinere, riscul de a dezvolta cancer de colon fiind cu 80% mai mare decât în populația generală.


„În România, cancerul de colon este cea mai frecventă malignitate în rândul ambelor sexe. În acest context epidemiologic, sindromul Lynch este mult subdiagnosticat, însă, cunoscut din timp, prin mijloace adecvate și personalizate de profilaxie, screening și tratament, viața pacienților cu Sindrom Lynch poate fi nu doar mult crescută, ci și imbunătățită”, conform Societății Române de Sindrom Lynch.

Persoanele cu sindrom Lynch fac adesea cancer înainte de vârsta de 50 de ani şi ar trebui să fie supuse unor teste de cancer pe tot parcursul vieţii pentru a detecta şi trata cancerul în stadii incipiente.

Protocolul de colaborare a fost semnat miercuri de către directorul instituţiei, Florentina Ioniţă-Radu, şi preşedintele Societăţii Române de Sindrom Lynch, Oana Cristina Voinea.

„Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, prin infrastructura materială aflată la dispoziţie (secţii de chirurgie generală, hematologie, radioterapie, oncologie medicală, imagistică, radiologie intervenţională, medicină nucleară, gastroeterologie, ginecologie şi anatomie patologică, laborator de testare moleculară/genetică, cabinet de psihologie şi de onconutriţie) – dotarea cu aparatură şi tehnică de ultimă generaţie, gradul înalt de supraspecializare al personalului medical, experienţa şi preocupările din domeniul cercetare-dezvoltare şi inovare medicală, precum şi prin intermediul parteneriatelor încheiate cu instituţii universitare şi academice naţionale şi internaţionale, poate aborda, multidisciplinar, la acelaşi nivel de performanţă cu cel aplicat la nivel occidental, patologia Lynch, aducând, totodată, o contribuţie importantă la creşterea awareness-ului, în vederea îmbunătăţirii practicii medicale unitare abordate în cazul acestor pacienţi”, se arată într-un comunicat remis presei.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: