vineri

26 aprilie, 2024

30 septembrie, 2020

Speranța de viață a unui nou-născut în UE era de 81 de ani în anul 2018, cu o diferență pe sexe de 5,5 ani în favoarea femeilor (83,7%) față de bărbați (78,2 ani). Cele zece regiuni care au consemnat cea mai mare speranță de viață erau localizate în Spania, Italia și Franța.

Potrivit datelor publicate de Eurostat cu ocazia zilei internaționale a persoanelor în vârstă (1 octombrie), valoarea cea mai ridicată la femei (88,1 ani) s-a înregistrat în regiunea capitalei spaniole iar la bărbați în provincia italiană autonomă Trento (82,7 ani).


Speranța medie de viață a unei persoane ajunse la vârsta de 65 de ani a fost la nivelul UE de 20 de ani, cu un maxim de 23,2 ani în Comunidad de Madrid. Cele mai mari valori au fost consemnate în nordul Spaniei, vestul și sudul Franței și în regiunea Ipeiros, din nord-vestul Greciei.

Prin contrast, speranța de viață la 65 de ani a fost considerabil mai redusă în partea de est a UE și în statele baltice, cu un minim de 15,7 ani consemnat în două regiuni ale Bulgariei. În acest context, România figurează pe penultimul loc între statele membre ale Uniunii, cu 16,7 ani, devansând Bulgaria (16,2 ani) dar în urma Ungariei (16,8 ani), Letoniei (17,1 ani) și Lituaniei (17,6 ani).

Dacă examinăm datele statistice puse la dispoziție de Eurostat din 1980 încoace, constatăm cu suprindere că speranța de viață în România era în urmă cu patru decenii mai ridicată decât în Cehia sau Ungaria. Situație care s-a menținut până în 1990, când ne plasam doar ușor sub Polonia.


Tranziția problematică derulată până în anul 2000 ne-a trimis pe penultimul loc în regiune și în Europa. După care distanța față de Cehia și Polonia (care au urcat la 18,2 ani, la mai puțin de doi ani sub media UE) s-a majorat pe fondul problemelor din sistemul sanitar cronic subfinanțat față de cerințele unui trai european civilizat.

De reținut, pentru estimarea evoluțiilor viitoare, că trendul de creștere a speranței de viață după atingerea vâstei legale de pensionare (pentru bărbați), nu este garantat. Fapt vizibil în aceea că Polonia (18,5 ani) și Ungaria (17,0 ani), ceva mai înaintea noastră pe calea occidentalizării, au atins valorile maxime în 2016, după care au marcat un recul puțin așteptat.

În fine, trebuie amintită diferența destul de pronunțată la noi între valorile înregistrate de femei (18,4 ani) și bărbați (14,7 ani). Altminteri regăsită și în celelalte state europene (chiar mai pronunțat în statele baltice, unde letonii ajunși la 65 de ani mai trăiesc în medie doar 14,1 ani iar lituanienii 14,5 ani). Diferență care ar trebui analizată din perspectiva echității perioadei de plată a pensiilor cuvenite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: