Angajatorii din Spania solicită firmelor româneşti de recrutare a forţei de muncă să le trimită lucrători chinezi şi bulgari, în locul celor români, supuşi restricţiilor pe piaţa spaniolă a muncii, de către Guvernul de la Madrid – au susţinut, marţi, reprezentanţii unor societăţi de resurse umane care s-au întâlnit cu oficiali din Ministerul Muncii.
”Angajatorii spanioli ne cer mai mulţi muncitori chinezi şi bulgari pentru ca astfel să-i înlocuim pe români. Pe lângă cele româneşti de recrutare a forţei de muncă, sunt multe societăţi ale ale investitorilor spanioli sau cehi care funcţionează în România şi intermediază forţa de muncă şi, chiar şi dacă condiţiile actuale de angajare sunt incerte, selecţia continuă, iar noi avem mulţi lucrătoti români solicitanţi, care au permis de muncă în Spania”, a declarat Niculina Enescu, reprezentant al unei firme de intermediere din România.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a susţinut că această practică ar fi discriminatorie faţă de români, în calitatea lor de cetăţeni au Uniunii Europene.
”Bulgarii nu au restricţii în Spania, pentru că muncitorii care pleacă în Spania sunt mult mai puţini. Decizia Spaniei de a restricţiona accesul muncitorilor români încearcă să reducă rata şomajului şi munca la negru. S-au îndreptat spre grupul cel mai numeros, adică românii. Este discriminare”, a acuzat Lăzăroiu.
Recent, Guvernul de la Madrid a reintrodus restricţii pe piaţa muncii spaniole, pentru români, în condiţiile unui şomaj galopant, însă Comisia Europeană urmează să se pronunţe asupra măsurilor Cabinetului socialist Zapatero.
”Comisia Europeană cred că va avea o abordare nuanţată. Cred că nu vor accepta ca un stat să ia o decizie unilaterală pentru cetăţenii Europei şi este posibil să fie deschise anumite sectoare”, a comentat Lăzăroiu.