vineri

2 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 decembrie, 2019

Socialistul Pedro Sanchez (foto), învingător la alegerile parlamentare desfăşurate în noiembrie în Spania, a fost desemnat oficial miercuri de regele Felipe al VI-lea să formeze un nou guvern.

El nu dispune nici acum de o majoritate, dar încearcă formarea unei coaliții cu mai multe partide, printre care PODEMOS și Formațiunea politică Stânga Republicană a Cataloniei (ERC).

„Spaniolii s-au săturat de confruntări şi lupte” politice, „Spania are nevoie de o perioadă de stabilitate”, a declarat miercuri seara Pedro Sanchez, citat de Agerpres.


A patra economie din zona euro se confruntă din 2015 cu o instabilitate cronică şi a cunoscut patru alegeri legislative în patru ani.

Pedro Sanchez, ajuns la putere în iunie 2018, a ieşit învingător dar slăbit din scrutinul de la 10 noiembrie care a fost marcat de ascensiunea partidului de extremă dreapta Vox, devenit a treia forţă politică a ţării.

Socialistul câştigase deja scrutinul precedent de la 28 aprilie, dar nu a reușit să obţină un nou mandat de prim-ministru, în special pentru că nu a convins stânga radicală din Podemos.

De această dată, socialiştii din PSOE au ajuns să încheie un acord cu Podemos imediat după votul din noiembrie în vederea formări unui guvern de coaliţie.


Cele două formaţiuni sunt însă departe de a deţine majoritatea în Camera Deputaţilor, necesară învestirii lui Pedro Sanchez ca şef al guvernului, şi au nevoie de sprijinul altor partide, printre care ERC al separatiştilor catalani.

PSOE şi ERC negociază de mai multe săptămâni, dar fără succes până în prezent. ERC reclamă negocieri cu Madridul pe tema crizei din Catalonia în cadrul cărora să fie abordată problema unui referendum de autodeterminare, ceea ce guvernul central refuză categoric.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: