miercuri

24 aprilie, 2024

21 iulie, 2022

Fiind independentă de gazele rusești, Spania nu susține propunerea Comisiei Europene de reducere voluntară a consumului de gaze, cu posibilitatea ca Executivul European să decidă obligativitatea respectării măsurii. Madridul vrea consultări pe această temă, potrivit ministrului spaniol al Energiei, Teresa Ribera (foto).

„Regret profund să spun că Spania nu sprijină această propunere”, (…) făcută „fără o orientare prealabilă, fără o dezbatere generală în Consiliul European, mai ales având în vedere consecințele economice deosebit de importante.. (Oficialii Comisiei) nu pot cere un sacrificiu despre care nici măcar nu ne-au cerut părerea”, a spus Teresas Ribera, citată de Reuters.

Reducerea consumului ar urma să fie de 15% față de consumul mediu din anii 2016 – 2021, începând din august și până în martie. Reprezentanții țărilor membre la Bruxelles urmează să discute propunerea vineri, urmând ca, miniștrii Energiei să voteze pe 26 iulie.


Pentru că va fi invocată situația de urgență, propunerea poate fi aprobată cu doar cu majoritate pentru aprobare și nu cu unanimitate.

Totuşi, oficialul spaniol a menționat că ţara va da dovadă de solidaritate cu ceilalţi membri ai UE.

„Ştim că numeroşi parteneri europeni trec printr-o perioadă dificilă şi aşteaptă toamna şi iarna cu o mare nelinişte. Vrem să ajutăm, punând infrastructurile noastre” în serviciul UE, a conchis Teresas Ribera, citată de AFP și Agerpres.

Reducerea obligatorie –  la declararea stării de alertă în UE

Comisia poate să declare stare de alertă la nivelul UE, fie din proprie inițiativă, fie la cererea a cel puțin 3 state membre, dacă: există un risc substanțial de lipsă severă de gaze, sau apare o cerere excepțional de mare de gaze, care poate deteriora semnificativ echilibrele din piața


Starea de alertă are ca efect introducerea obligației de reducere a consumului.

(Citește și: „Raționalizarea gazului în UE: reducerea voluntară, reducerea obligatorie. Planul Comisiei”)

Comisia, asistată de Grupul de coordonare a gazelor (format din reprezentanți ai Comisiei, a statelor membre, precum și din Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze, ENTSO-G), va monitoriza și va aplica îndeaproape aceste reduceri.

Pot fi solicitate măsuri suplimentare pentru a atinge ținta de reducere obligatorie în cazul în care planurile naționale depuse nu sunt considerate suficiente sau un stat solicitată ”livrări de solidaritate” de gaz din rezerva altui stat membru.

În cazul cererilor de aprovizionare solidară – așa-numitele ”livrări de solidaritate”, Comisia va cere statelor solicitante să demonstreze că, în prealabil, toate măsurile adecvate de reducere a cererii de gaze au fost puse în aplicare pe plan intern.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: