cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Cum va arăta mecanismul de raționalizare a consumului de gaze în țările UE propus de Comisia Europeană

19 iulie, 2022

Comisia Europeană urmează să comunice miercuri mult așteptata propunere de abordare a crizei energetice pe fondul creșterii prețurilor și al restrângerii ofertei.

Rusia utilizează energia ca armă împotriva UE, impunând în ultimele luni o serie de reduceri unilaterale ale furnizării de gaze către țările europene.

Conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, a fost închisă de săptămâna trecută pentru lucrări anuale de întreținere și toată lumea se întreabă dacă va fi repusă în funcțiune așa cum era planificat, joi.


În acest context, Comisia Europeană se pregătește să își aroge de urgență noi puteri, pentru a obliga țările UE să-și diminueze consumul de gaze dacă blocul se va confrunta cu goluri de aprovizionare cu gaze în lunile următoare.

Consum de gaze redus obligatoriu cu 10 sau 15%, strict pe durata iernii

Propunerea este de așteptat să fie prezentată împreună cu comunicarea planificată miercuri privind economisirea gazelor naturale pentru iarnă.

Conform proiectului citat de Politico, Comisia ar putea solicita statelor membre reducerea obligatorie a consumului de gaze în cazul unei urgențe, cum ar fi sistarea livrărilor de gaz rusesc.

Discuțiile se concentrează acum pe gradul de reducere care va fi impus statelor membre și pe perioadă. Posibil ca reducerile să fie impuse strict pe perioada iernii, iar procentul de reducere a consumului național să fie stabilit între 10% și 15%.


Planul Comisiei de reducere obligatorie a consumului implică aplicarea mecanismului legal care ar permite țărilor să decidă dacă adoptă măsurile prin vot cu majoritate calificată. Acest lucru ar ocoli efectiv Parlamentul European și ar refuza oricărei țări dreptul de veto.

Comisia dorește ca proiectul să fie adoptat la reuniunea extraordinară a Consiliului Energetic din 26 iulie.

Dacă vor fi aprobate, regulile ar permite Comisiei să impună reducerile obligatorii de consum pe cont propriu, sau la cererea a cel puțin două țări membre UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: