luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 septembrie, 2017

În Barcelona a fost organizat în urmă cu o săptămână un miting de susținere a independenței, la care au participat sute de mii de persoane

Guvernul spaniol a anunţat vineri o ”consolidare” a controlului cheltuielilor Cataloniei, cu scopul declarat ca niciun euro provenit de la buget să nu fie folosit în referendumul de independență ma regiunii, pe care liderii catalini vor să-l organizeze pe data de 1 octombrie, anunță AFP.

”Am stabilit un nou sistem de control al cheltuielilor”, cu scopul de a evita ca acestea să finanţeze ”activităţi ilegale” precum referendumul, a declarat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro, la finalul şedinţei guvernului spaniol.

Potrivit presei iberice, acest sistem stabilește că statul va plăti în mod direct salariile funcţionarilor, alocaţiile sociale şi facturile furnizorilor de servicii publice.


Decizia guvernului vine la scurt timp după ce însărcinatul cu economia catalană, vicepreşedintele regional Oriol Junqueras, a anunţat că nu se va mai supune niciunui control săptămânal asupra cheltuielilor sale, așa cum decisese guvernul în luna iulie.

Ascensiunea curentului secesionist în Catalonia- teritoriu spaniol cu limbă şi cultură proprii, a fost alimentată de criza economică din 2008.

Guvernul şi justiţia spaniole acţionează pe toate fronturile să împiedice organizarea referendumului. Potrivit sondajelor de opinie efectuate ân ultima perioadă, peste 75% dintre locuitorii regiunii doresc să participe la un referendum pe tema independenței, însă nu există o majoritate clară care să impună independența Cataloniei.

Parchetul spaniol a citat primarii din regiune pentru a-i anunța că vor fi inculpați dacă girează în localitățile lor organizarea procesului de consultare publică, emițând inclusiv avertismente publică că îi va aresta pe aceștia dacă nu răspund citației.


În ciuda acestei presiuni, aproape 750 dintre cei 948 de primari catalani, între care 5 din cele 10 orașe mari din Catalonia- vor să participe la organizarea scrutinului.

Un semnal îngrijorător pentru autoritățile spaniole a fost transmis de primarul Barcelonei, care a anunțat oficial, săptămâna trecută, că ”nu se va opune” organizării referendumului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: