luni

6 mai, 2024

1 iulie, 2023

Spania a preluat de la Suedia, de la 1 iulie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă de şase luni.

Statele membre care deţin preşedinţia rotativă lucrează împreună în grupuri de câte trei -„trio-uri”- pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Spania (iulie – decembrie 2023), Belgia (ianuarie – iunie 2024) şi Ungaria (iulie – decembrie 2024).

Priorităţile președinției spaniole, speranțele României

Priorităţile preşedinţiei spaniole au fost prezentate la 15 iunie 2023 de către prim-ministrul guvernului Spaniei, Pedro Sánchez.


Cele patru priorităţi asumate de Spania de la 1 iulie sunt:

  • promovarea reindustrializării Europei
  • avans în tranziţia ecologică
  • consolidarea pilonului social
  • consolidarea unităţii europene

Speranțele României legate de președinția spaniolă sunt legate de aderarea la spațiul Schengen, Spania fiind una dintre susținătoarele extinderii spațiului de liberă circulație din UE.

(Citește și: ”Trilaterală Spania-România-Polonia lansată la Valencia. Aderarea României la Schengen, o prioritate a președinției spaniole a Consiliului UE”)

Premierul Pedro Sanchez și miniștrii săi de Externe și Interne au declarat constant că au ca prioritate a președinției rotative UE intrarea României în Schengen.

Reindustrializare, securitate economică, tranziție ecologică

În ceea ce priveşte promovarea reindustrializării Europei, pentru a realiza acest obiectiv, preşedinţia spaniolă va promova acele dosare care favorizează dezvoltarea industriilor şi tehnologiilor strategice în Europa, extinderea şi diversificarea relaţiilor sale comerciale şi consolidarea lanţurilor sale de aprovizionare.


Spania a anunțat că va propune și o strategie de perspectivă legată de securitatea economică şi conducerea globală a UE.

În ceea ce priveşte tranziţia ecologică, preşedinţia spaniolă va promova o reformă a pieţei de energie electrică, va susţine reducerea preţurilor la energie electrică şi îmbunătăţirea stabilităţii sistemului. Sunt așteptate și eforturi pentru accelerarea dosarelor legislative legate de „Fit for 55” etc.

Cu privire la obiectivul privind pilonul social, Spania urmăreşte promovarea unei justiţii sociale şi economice mai mari. Preşedinţia spaniolă are în vedere o revizuire adecvată a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, precum şi extinderea drepturilor lucrătorilor în mai multe domenii şi pentru grupuri vulnerabil.

Spania a mai deţinut, anterior, preşedinţia Uniunii de patru ori: în 1989, în 1995, în 2002 şi în 2010. Ultima preşedinţie spaniolă a Uniunii, cea din 2010, a fost marcată de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, precum şi de criza economică care a afectat toate ţările Uniunii.

Premieul Sanchez, vizită surpriză la Kiev

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a sosit la Kiev sâmbătă dimineaţă pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în prima zi a exercitării preşedinţiei rotative a Uniunii Europene de către ţara sa.

„Deja la Kiev. Am vrut ca primul act al preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene să fie în Ucraina” cu Volodimir Zelenski, a scris Pedro Sanchez pe contul său de Twitter, spunând că va transmite „toată solidaritatea Europei”.

„Vom continua să ajutăm poporul ucrainean până când pacea va reveni în Europa”, a adăugat Sanchez. El a anunţat această vizită joi în timpul summitului UE, explicând că scopul ei este să arate „sprijinul neclintit” al UE pentru Kiev în lupta sa împotriva invaziei ruse.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: