sâmbătă

20 iulie, 2024

9 iulie, 2024

Dificultatea de a coagula un guvern funcțional în Franţa va complica luarea deciziilor în ţară, a apreciat luni agenţia de evaluare financiară S&P Global, avertizând că ar putea retrograda din nou ratingul în absența unei reluări a creșterii economice, transmite Reuters.

După al doilea tur al alegerilor legislative din Franţa, extrema dreaptă a obţinut un scor sub aşteptări, iar stânga s-a plasat pe primul loc, însă nicio forţă politică nu deţine majoritatea. Acum Franţa se confruntă cu negocieri dificile pentru formarea unui guvern, după ce creşterea surprinzătoare a extremei stânga în alegerile de duminică a blocat încercările lui Marine Le Pen de a aduce la putere extrema dreaptă.

„Ratingul suveran de credit AA-/A-1+ atribuit Franţei va fi sub presiune, dacă avansul economiei va fi sub previziunile noastre o perioadă îndelungată”, se arată într-un document al S&P privind alegerile.

Deficit de peste 5% din PIB


„Ori dacă Franţa nu-şi poate reduce deficitul bugetar ridicat, de peste 5% din PIB şi dacă ponderea plăţii dobânzilor din veniturile guvernamentale creşte dincolo de actualele aşteptări ale S&P”, avertizează agenţia de evaluare financiară, care recent a retrogradat ratingul suveran al Franţei.

Şi Moody’s apreciase luna trecută că decizia preşedintelui Franţei de a cere organizarea de alegeri anticipate reprezintă un element negativ pentru ratingul suveran al ţării.

„Alegerile anticipate cresc riscurile la adresa consolidării fiscale”, a transmis Moody’s într-un comunicat, în care le apreciază drept „un factor negativ” la adresa ratingului suveran Aa2 atribuit Franţei, care este cu o treaptă peste calificativele acordate acesteia de celelalte două mari agenţii de evaluare, Fitch şi S&P Global.

Datoria Franței a depășit 110% din PIB

„Potenţiala instabilitate politică este un risc de credit, dat fiind contextul fiscal dificil pe care următorul guvern îl va moşteni”, a adăugat Moody’s, precizând că actuala perspectivă „stabilă” asociată ratingului suveran al Franţei ar putea fi revizuită la „negativă”, dacă indicatorii de îndatorare vor continua să se înrăutăţească.


În comunicatul său, Moody’s atrage atenţia asupra faptului că povara datoriei suverane a Franţei, care a depăşit deja 110% din PIB, este mai mare decât a altor ţări care beneficiază de un rating similar Aa2 şi a cunoscut o creştere aproape continuă începând din anii 1970, în contextul unor deficite bugetare structurale mari. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: