vineri

19 iulie, 2024

7 iulie, 2024

Coaliția de stânga Noul Front Popular (NFP) din Franța a câștigat, surprinzător, cele mai multe locuri în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare, anunță Reuters, care citează primele sondaje de la ieșirea de la urne.

Noul Front Popular este format din alianța socialiștilor cu alte formațiuni de extremă stânga: Franța Nesupusă, comuniștii și ecologiștii.

Ar fi o victorie neașteptată în fața partidului de extremă dreapta Adunara Națională (RN) a lui Marie Le Pen, dar NFP nu reușește să câștige majoritatea în camera inferioară a parlamentului.
În primul tur, partidul lui Le Pen câștigase alegerile cu 33%.


O estimare IFOP pentru TF1 a spus că Noul Front Popular ar putea câștiga 180-215 de locuri în parlament în al doilea tur de scrutin. Un sondaj Ipsos pentru France TV a estimat 172-215 de locuri pentru blocul de stânga.

Un sondaj Opinionway pentru C News TV a spus că Noul Front Popular va câștiga 180-210 de locuri, în timp ce un sondaj Elabe pentru BFM TV a proiectat între 175-205 de locuri pentru ei.

Blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron este creditat cu puțin înaintea partidului RN al lui Marine Le Pen în lupta pentru locul doi, potrivit acestor sondaje.

Sunt necesare două sute optzeci și nouă de locuri pentru o majoritate absolută în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului Franței.

Ce se întâmplă mai departe


Cutuma impune președintelui să aleagă un prim-ministru din partidul sau coaliția cu cele mai multe locuri în parlament. Având în vedere că stânga va obține cea mai mare cotă de locuri în Adunarea Națională, Macron ar putea fi forțat, oricât de reticent, să ceară acesteia să formeze un guvern.

Stânga ar putea încheia un acord de guvernare cu partidul lui Emmanuel Macron.

Cum rezultatele de duminică seara nu susțin neapărat ideea unui guvern viabil, alte partide s-ar putea angaja în ceva necunoscut politicii franceze: formarea de coaliții între partide cu opinii foarte diferite asupra problemelor esențiale, în principal economia.

Stresul politic din ultima perioadă a adus ideea de a construi o coaliție largă, care să includă legiuitori moderati de stânga și de dreapta, dar acest lucru este puțin probabil într-un peisaj politic atât de polarizat.

Imposibilitatea formării guvernului ar aduce demisia președintelui- o perspectivă la fel de proastă din punctul de vedere al stabilității vieții economice și sociale.

Care a fost strategia pentru turul 2

După anunțul rezultatelor oficiale din turul 1, stânga franceză, care conține și elemente de extremă stânga, și blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron au încearcat să limiteze câștigurile extremei-drepte în turul doi al alegerilor parlamentare și să împiedice RN să obțină o majoritate în parlamentul francez.

Peste 200 de candidați de mai multe culori politice s-au retras din competiția electorală, pentru a evita divizarea votului și pentru a facilita o victorie împotriva candidaților partidului Adunarea Națională (RN), al lui Marine Le Pen.

Potrivit Le Monde, s-au retras din cursa electorală candidații ieșiți pe loul 3: 127 de candidați ai alianței Noul Front Popular (NFP) și 75 de candidați ai coaliției centriste Ensemble.

Rezultatele înregistrate în primul tur

Rezultatele indicate de exit-polluri pentru primul tur de scrutin al alegerilor legislative anticipate din Franţa au fost confirmate de cifrele oficiale finale anunţate luni de Ministerul de Interne: Rassemblement National (RN), formaţiune de extremă dreapta, s-a clasat pe primul loc, cu 33,15%.

Pe locul al doilea s-a alianţa Noul Front Popular, de extremă stânga, iar pe locul al treilea, partidul centrist al preşedintelui Emmanuel Macron.

Prezenţa la vot a fost de 66,71% din alegătorii înregistraţi, cu 20 la sută mai mulţi decât la alegerile precedente din 2022.

Potrivit Le Figaro., Rassemblement National şi aliatul său Eric Ciotti de la Les Républicains, partidul dreptei tradiţionale, au obţinut 33,15% din voturile exprimate, adică peste 10 milioane de voturi.

Un număr de 39 de deputaţi susţinuţi de RN au fost aleşi din primul tur, inclusiv Marine Le Pen.

Noul Front Popular (NFP), care a rezutat din unirea stângii cu extrema stângă, a obţinut 27,99% din voturi, adică aproape 9 milioane de voturi. 32 de deputaţi susţinuţi de NFP au fost aleşi în primul tur, printre care Olivier Faure, primul secretar al Partidului Socialist, Emmanuel Grégoire, un apropiat al primarului Parisului, Anne Hidalgo, precum şi Sophia Chikirou, partenera lui Jean-Luc Mélenchon, liderul extremei stânga.

Partidul prezidenţial, Ensemble, şi aliatul său, Horizons, au obţinut 20,04% din sufragii, adică aproape 7 milioane de voturi. Doar doi deputaţi au fost aleşi în primul tur: Pierre Cazeneuve în Hauts-de-Seine şi Mikaele Seo în Wallis şi Futuna.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: