miercuri

29 mai, 2024

29 octombrie, 2015

sorin oprescu catuse ciolpaniPrimarul suspendat al Capitalei a fost eliberat joi și plasat în arest la domiciliu, după ce instanța Curții de Apel a decis înlocuirea măsurii preventive, iar procurorii DNA nu mai pot ataca hotărârea, ea fiind definitivă.

Decizia este surprinzătoare, deoarece în urmă cu trei zile a fost extinsă urmărirea penală împotriva sa, Sorin Oprescu fiind acuzat acum și de spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de constituire a unui grup infracţional organizat.

De asemenea, procurorii au pus atunci sub sechestru mai multe proprietăți, pentru recuperarea sumei de 3,6 milioane lei:

  • cota indiviză de 5/6 dintr-un imobil situat în București, sectorul 1, cu o suprafață utilă totală de 244,19 mp (inclusiv logie, terasă, loc de parcare la demisol și boxa) și cota parte indiviză ce reprezintă 101,64 mp teren. Cele două sunt proprietatea lui Sorin Oprescu și vor fi valorificate, în eventualitatea unei condamnări definitive, pentru recuperarea a 1.264.531,8 lei.
  • imobil aparținând partenerei de viață a primarului supendat, situat în București, sectorul 1, până la concurența valorii de 2.411.019,01 lei

Acuzațiile DNA


DNA a explicat într-un comunicat că la PMB funcționa un grup organizat, din care făcea parte și Sorin Oprescu, care a elaborat, în perioada 2013-2015, “un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București”.

Din profitul brut realizat din contractele astfel obținute, firma păstra pentru sine între 30% şi 33%, conform DNA, 10% ar fi ajuns la Sorin Oprescu, iar restul se împărțea între angajații din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită.

“Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti”, se mai spune în comunicatul DNA.


Cum se împărțea profitul din contractele acordate de PMB

Din referatul DNA se poate deduce cu cât erau supraevaluate contractele cu PMB, de îndată ce firmele se mulțumeau cu doar 30% din profitul brut înregistrat în acte, restul de 70 procente fiind returnat rețelei din primărie, cu titlu de mită sau preț al influenței.

Cei 70% din profitul brut erau împărțiți raportat la valoarea contractului, potrivit procurorilor:

  • 10% din valoarea contractului, pentru inculpatul Sorin Mircea Oprescu
  • 5% din valoarea contractului, pentru o persoană al cărei nume este anonimizat în referatul de arestare al DNA
  • Restul era mită pentru o altă persoană
Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: