joi

25 aprilie, 2024

13 august, 2020

Fostul premier social-democrat Sorin Grindeanu și-a anunțat public revenirea în politică, urmând să candideze la Congresul PSD, care se organizează la mijlocul lunii august, pentru un post de prim-vicepreședinte în echipa lui Marcel Ciolacu.

Decizia îl plasează pe Sorin Grindeanu în incompatibilitate cu funcția de președinte ANCOM, funcție care, potrivit legii de înființare a instituției, nu poate fi ocupată de un membru al unui partid.

Tot legea de înființare a ANCOM îi oferă însă lui Sorin Grindeanu un termen de ”cel mult 3 luni pentru ieșirea din starea de incompatibilitate”.


”Atâta timp cât sunt în echipa lui Marcel Ciolacu, înseamnă că sunt membru al PSD… Ce mă face pe mine să revin în politică activ: m-am considerat tot timpul un om de stânga, aşa m-am considerat şi după ce am pierdut calitatea de membru de partid. Dar vă spun că, sincer, de fiecare dată când priveam spre scena politică din funcţia pe care am ocupat-o şi o să o mai ocup o perioadă scurtă de timp, normal că dragostea mea a fost faţă de partidul care mi-a oferit foarte multe”, declara Sorin Grindeanu miercuri, la Antena 3.

Din declarație reiese că Sorin Grindeanu este conștient de această incompatibilitate, dar termenul generos oferit de lege pentru rezolvarea situației îl lasă deschise acestuia toate opțiunile, inclusiv cea de a renunța din nou la calitatea de membru de partid dacă la Congresul PSD se petrece vreo ”defecțiune”.

ANCOM așteaptă transpunerea în legislație a Memorandumul 5G semnat cu SUA (proiectul a fost deja lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor) pentru a organiza licitația fregvențelor 5G. Sorin Grindeanu are meritul de a fi decis de 2 ori amânarea acestei licitații din cauză că legislația românească nu proteja suficient securitatea infrastructurii de comunicații de nouă generație.

Sorin Grindeanu este președinte al ANCOM 7 noiembrie 2017. Mandatul este de 6 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit o dată.


Legea de înființare a ANCOM, ale cărei modificări au fost promulgate de președinte în octombrie 2017, prevede, la Art. 11 (3) Președintele și vicepreședinții ANCOM trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să fie cetățeni români cu o experiență de cel puțin 5 ani în domeniul comunicațiilor sau în domeniul juridic ori economic în general;

b) să nu exercite alte funcții publice sau private, cu excepția celor didactice;

c) să nu aibă mențiuni în cazierul judiciar;

d) să nu dețină acțiuni sau părți sociale, direct sau indirect, la societăți comerciale cu activități în domeniul comunicațiilor electronice și serviciilor poștale sau cu alte activități din domeniul de reglementare al ANCOM și să nu facă parte din organele de conducere ale unor astfel de societăți;

e) să nu fie membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitării mandatului

Art. 11 (8) prevede: Președintele sau vicepreședinții care, în momentul numirii sau pe parcursul mandatului, se află în una dintre situațiile de incompatibilitate prevăzute la alin. (3) și (4) au la dispoziție un termen de cel mult 3 luni pentru ieșirea din starea de incompatibilitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: