marți

25 iunie, 2024

15 ianuarie, 2016

sorin frunzaverdeSorin Frunzăverde, președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, a fost condamnat, în prima instanță, la doi ani cu suspendare în dosarul alegerilor prezidențiale dăn 2014, în care este acuzat că a încercat influențarea mai multor primari pentru a scoate un rezultat mai bun în favoarea candidatului Klaus Iohannis.

Sentința nu este definitivă.

Politicianul nu va face nici măcar muncă în folosul comunității, deoarece instanța a acceptat că lui Sorin Frunzăverde „nu îi poate fi aplicată inculpatului obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, din cauza stării de sănătate a acestuia”.


Ionesie Ghiorghioni, fost vicepreședinte CJ Caraș-Severin, a fost condamnat la trei ani și două luni de închisoare, cu executare și plata unei amenzi de 27.000 de lei, la care se adaugă și pedeapsa de șapte ani și patru luni de închisoare primită deja în dosarul mitei pretinse omului de afaceri Valentin Armașu.

Tribunalul l-a declarat vinovat pe președintele Consiliului Județean de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit.

Faptele pentru care a fost condamnat Sorin Frunzăverde:

În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2014, Frunzăverde Sorin și-a folosit influența pe care o avea în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Caraș Severin și de vicepreședinte al unui partid (PNL), asupra inculpatului Ghiorghioni Ionesie, vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în același partid politic, în scopul obținerii unor foloase necuvenite, respectiv să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făceau parte (Klaus Iohannis) și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului.

Ulterior, în zilele de 12 și 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu 9 primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea și influența sa de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, să facă demersuri favorabile în direcția respectivă.


De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Județean către primării în anii 2015 și 2016 (respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraș Severin).

La data de 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea ușoară a mai multor persoane, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a determinat trei persoane să facă declarații necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că mașina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele.

Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum și prin folosirea autorității și influenței sale de vicepreședinte al Consiliului Județean, președinte al unui composesoratului și de președinte al unei asociații de vânătoare.

De asemenea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu de vicepreședinte al Consiliului Județean, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a emis un act intitulat „Împuternicire” prin care se atesta în mod neconform realității faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparținând Consiliului Județean Caraș Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societății de asigurar

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: