Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, recunoaște că în ministerul pe care îl conduce există „o problemă”: identificarea celor care urmează să gestioneze programele principale pentru educaţie din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Problema ar fi la remunerare, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, care s-a declarat de acord cu acordarea de sporuri substanţiale celor care lucrează cu fondurile europene, chiar dacă fiecare angajat este deja plătit să îşi facă meseria.
„În lumea reală” pe care o cunoaşte ministrul Educației, „e altfel”,potrivit declarațiilor lui Sorin Cîmpeanu, citate de News.ro.
Pentru ce este nevoie de „creiere” de la Ministerul Educației
„Trebuie să recunosc cu maximă onestitate, la Ministerul Educaţiei există o problemă cu identificarea persoanelor potrivite pentru a gestiona aceste programe. Îţi trebuie – iertaţi-mă, dacă îmi permiteţi termenul – îţi trebuie un creier pe infrastructură, un creier pe digitalizare, un creier pe abandon, un creier pe învăţământ profesional şi unul pe educaţie timpurie. Cinci lideri, îţi trebuie cinci lideri care să aducă în spatele lor cinci echipe. O parte dintre ei avem, dar o mare parte, la momentul la care vorbim, lipsesc”, a declarat ministrul Educației, vineri seara, la Digi 24.
sistem de salarizare ar fi „puțin atractiv”, Sorin Cîmpeanu a invocat faptul că ministerul are un sistem de salarizare „mai puţin atractiv”, fapt care este „o problemă” în atragerea oamenilor competenţi.
(Citiți și: „VIDEO / Sorin Cîmpeanu: Planul pe Educație va fi făcut în funcție de competențele pe care ne decidem să le oferim tinerilor”)
Ministrul Educației s-a declarat de acord cu sporuri de până la 100% față de salariu pentru angajații care lucrează cu fonduri europene: „Atâta vreme cât să fii lider de proiect implică o responsabilitate foarte mare, pentru a fi motivat, da”.
„Trebuie să motivezi acea persoană cu competenţă, trebuie să faci diferenţierea între cei care pot, vor şi îşi aduc aportul faţă de cei care pot mai puţin, vor mai puţin şi ştiu mai puţin. Trebuie să fie o diferenţiere”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.
Un răspuns
Daca la Min. Educatiei trebuie 5 echipe ca sa rezolve problemele. pe intregul sistem economic si bugetar vor trebui 5 ori 17 comisii, care sa faca UN PNRR, pentru a REFORMA Romania!
Ce anume va asigura unitatea, coerenta logica si tehnica a unui astfel de demers pur birocratic, nu stie nimeni!
Pentru o reformare profunda a Romaniei este necesar un proiect de tara a carui viziune si constructie sa asigure realizarea unor noi institutii, capabile sa-si asume si realizeze reindustrializarea tarii!.
In lipsa unui obiectiv national major, altceva decit PNRR-uri minore si teoretice propuse de UE (in lipsa de orice initiativa nationala), totul este o cirpeala ocazionala la diverse ministere sau departamwente, functie de dezastrul constatat la un moment dat de nefunctionalitatea si delasarea generala.