Şcolile private din învăţământul obligatoriu vor primi în acest an, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei, alocări bugetare.
Ministrul Sorin Câmpeanu afirmă că aceste şcoli ar putea, în condiţiile în care susţinerea bugetară acordată sistemului privat din învăţământul obligatoriu este de 32,6 milioane de lei, să reducă din toamnă taxele percepute elevilor.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a primit, la rectificarea bugetară, „o sumă semnificativă”, respectiv 670 de milioane de lei, a anunţat vineri ministrul Sorin Cîmpeanu.
După ce a prezentat situaţia alocărilor, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul Finanţelor, Sorin Câmpenu a spus că la această rectificare vor fi alocate în premieră fonduri învăţământului privat obligatoriu.
„În învăţământul privat obligatoriu sunt 35.194 de copii. Din septembrie, pentru prima dată, învăţământul privat obligatoriu va primi suma de 32,6 milioane de lei. Acest lucru trebuia rezolvat mai demult, mai ales că este prevăzut în Legea educaţiei „, a spus Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă odată cu această alocare bugetară de la stat, şcolile private ar putea reduce taxele, ministrul a răspuns: „Sigur că taxele ar putea scădea odată ce vor fi alocate aceste fonduri de la bugetul de stat”.
Potrivit statisticii Ministerului Educaţiei, costul mediu per elev, pe an, în învăţământul obligatoriu este de 2.500 de lei.
Potrivit cifrelor avansate de ministrul Câmpeanu, statul ar asigura din toamă 926 de lei per elev.
În România sunt acreditate în acest moment 97 de instituţii private de învăţământ obligatoriu- şcoli generale sau licee.