Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult›
07.04.2021
Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult›
07.04.2021
Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Sorin Blejnar – condamnare definitivă la 5 ani cu executare
de Vladimir Ionescu , 7.5.2019

Fostul șef ANAF, intrând la Poliția Capitalei, puțin timp după condamnarea pronunțată de CAB
UPDATE: Sorin Blejnar s-a prezentat singur la Poliția Capitalei, în jurul orei 14.00.
La intrarea în sediu, a declarat că dosarul este unul politic, iar sentința este nedreaptă.
***
Știrea inițială:
Sorin Blejnar, fost președinte ANAF, a fost condamnat marți la cinci de ani de închisoare pentru trafic de influență. Hotărârea Curții de Apel este definitivă, astfel încât el trebuie să se prezinte la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a fi dus la Rahova, unde urmează perioada de carantină.
La instanța de fond, fostul șef ANAF fusese condamnat la șase ani de închisoare.
„Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Blejnar Sorin pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, de la 6 ani închisoare la 5 ani închisoare. Reduce durata pedepsei complementare aplicată inculpatului de la 4 ani la 3 ani. Revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpat. Definitivă”, se arată în minuta instanţei Curţii de Apel Bucureşti.
Cazul a fost investigat de Secția DNA Ploiești.
Dosarul în care a fost condamnat
Potrivit procurorilor, “în cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective. Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri”, au spus procurorii la acel moment.
Potrivit sursei citate, “în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip,,fantomă” controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive. Din această sumă de bani, inculpatului Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei”.
Achitat definitiv în alt dosar, luna trecută
Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv, pe 15 mai, pe Sorin Blejnar, în așa-numitul Dosar Motorina. Decizia este definitivă. Acuzat, de către procurorii DIICOT Brașov, de complicitate la evaziune fiscală și sprijin acordat unei grupări infracționale organizate, el fusese condamnat în prima instanță la cinci ani de închisoare.
Prejudiciul adus statului, calculat de procurori în momentul trimiterii rechizitoriului în instanță, era de aproximativ 56 de milioane de euro.
În același dosar, omul de afaceri Radu Nemeș a fost însă condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare, iar soția sa, Diana Nemeș, a fost achitată. În primă instanță, ea primise o condamnare la șapte ani de închisoare.
Sorin Blejnar a fost acuzat că ar fi sprijinit gruparea condusă de soţii Nemeş, peste 90.000 de tone de motorină fiind tranzacţionate fără ca statul să încaseze un leu.
În acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice.
Codruţ Marta a dispărut în mai 2012 și mai multe surse au susținut că el ar fi fost asasinat pentru a-l împiedica să dezvăluie adevăratele proporții ale rețelei de evazioniști conectați la lumea politică. “Regele motorinei”, Radu Nemeş, și soția acestuia, Diana Nemeș, au fost extrădați din SUA, în 2014.
Urmărirea penală împotriva fostului șef ANAF a început în august 2012, când el și Codruț Marta au fost acuzați de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.