Doar 16,9% din români erau convinși în ianuarie-februarie anul acesta că țara se îndreaptă într-o direcție bună, comparativ cu 36,6%, în iulie 2017, conform unui sondaj naţional realizat de INSCOP Research în perioada 5 – 13 martie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.
În paralel, a crescut ponderea pesimiștilor, ajungând anul acesta la 72,8% dintre români.
Un procent de 17,8% este de părere că direcţia în care merge ţara este bună, în timp ce 9,4% dintre respondenţi nu ştiu sau aleg să nu răspundă.
Cu două luni înaintea alegerilor europarlamentare, crește însă optimismul legat de evoluția UE – cei mai mulţi respondenţi (46,7%) sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 35,3% apreciază că Europa merge în direcţia greşită.
Se observă că ponderea pesimiștilor s-a diminuat cu șapte puncte procentuale, față de luna octombrie-noiembrie 2018, adică acum cinci luni, când se situa la 42,5% din totalul respondenților.
Practic, situația s-a schimbat radical – dacă în noiembrie 2018, ponderea celor care credeau că lucrurile în Europa merg într-o direcţie greşită era mai mare cu 1,3% decât a celor care credeau că evoluția UE este greșită, în martie 2019 s-a ajuns ca procentul care percep o direcţie bună a Uniunii să fie cu 11,4% mai mare decât al pesimiștilor.
Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
Un răspuns
Si atentie, nu a scazut numarul prostilor, doar au inceput sa se prinda cum sta treaba!