marți

16 iulie, 2024

26 iunie, 2020

Românii se declară îngrijorați cu privire la evoluția situației generate de noul coronavirus, dar sunt convinși că se vor adapta la schimbările din societate și din viețile lor, conform unui sondaj realizat de IRES la începutul acestei săptămâni.

Principalele concluzii ale sondajului IRES:

  • Opiniile legate de modul în care autoritățile au transmis gravitatea pandemiei sunt împărțite: puțin peste jumătate dintre români (56%) cred că a fost exagerată gravitatea pandemiei în timp ce 43% cred contrariul.
  • 8 din 10 români spun că au încredere în capacitatea de adaptare la schimbările generate de pandemie în societate și în viețile lor. Cine sunt rezilienții? Adulții între 36 și 50 de ani, dar și cei cu vârste între 51 și 65 de ani, persoanele care locuiesc în mediul urban  și în Transilvania și Banat sunt mai încrezători în capacitatea lor de a se adapta la schimbările generate de pandemia de Covid-19. La polul opus se situează tinerii între 18 și 35 de ani și persoanele cu studii elementare.
  • 6 din 10 români cred că virusul reprezintă o amenințare pentru România, în timp ce 16% cred că acesta nu este deloc o amenințare.
  • Peste o treime dintre participanții la sondaj spun că pandemia de Covid-19 le-a afectat în mod negativ viața socială, 32% declară că le-a afectat sentimentul de fericire, un sfert afirmă că le-a afectat încrederea în ceilalți oameni. O cincime dintre respondenți spun că pandemia de Covid-19 le afectat sau înrăutățit starea de sănătate în contextul în care accesul la serviciile medicale a fost limitat în această perioadă.
  • Peste jumătate dintre români (54%) se declară îngrijorați cu privire la evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din România, iar 44% sunt puțin sau deloc îngrijorați. Cei care cred că virusul reprezintă o amenințare pentru țara noastră se regăsesc în proporții mai ridicate în rândul vârstnicilor, a respondenților cu studii superioare, a celor care locuiesc în Moldova.
  • 4 din 10 declară că le este în mare și foarte mare frică de infectarea cu virusul SARS-CoV2. Cei mai temători cu privire la acest aspect sunt respondenții cu vârsta între 51 și 65 de ani, persoanele cu studii superioare, cei care locuiesc în Moldova și femeile.
  • Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că autoritățile din România mai degrabă  ascund informații despre pandemie, dar 29% cred că autoritățile mai degrabă informează corect populația. Ideii potrivit căreia autoritățile mai degrabă ascund informații se raliază în proporții mai ridicate tinerii (18-35 de ani) și persoanele cu studii elementare. Respondenții cu vârste între 51 și 65 de ani și cu studii superioaresunt de părere într-o mai mare măsură că autoritățile mai degrabă informează corect populația.
  • Ideea conform căreia efectele noului coronavirus nu ar fi mai de grave decât cele ale unei gripe obișnuite este respinsă de peste jumătate dintre români (58%), dar acceptată de peste o treime dintre ei (37%). Favorabili ideii care minimizează efectele virusului asupra persoanelor infectate sunt într-o măsură mai ridicată tinerii și persoanele cu educație medie. În schimb, femeile, persoanele peste 65 de ani, cele care au educație scăzută, dar și persoanele cu studii superioare, respondenții care locuiesc în Moldova sunt în proporții mai ridicate în dezacord cu ideile care minimizează gravitatea virusului.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: