duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 ianuarie, 2022

Preşedintele francez Emmanuel Macron ar câștiga detaşat turul întâi al alegerilor prezidențiale dacă acestea ar avea loc în această duminică. Ulterior, Macron ar câștiga și turul 2, indiferent de adversar.

Un sondaj citat de presa franceză și preluat de Agerpres îl creditează pe Macron cu 25% din voturile exprimate în primul tur, în faţa candidatelor Valérie Pécresse, de dreapta, şi Marine Le Pen, de extremă dreapta, creditate fiecare cu câte 15,5% din intenţiile de vot.

Alegerile prezidențiale din Franța se organizează în aprilie, cu primul tur pe 10, iar al doilea pe 24 aprilie. Sondajul dat publicităţii sâmbătă confirmă tendinţele din alte anchete sociologice recente.


Emmanuel Macron nu şi-a anunţat încă în mod oficial candidatura pentru un al doilea mandat.

Potrivit sondajului Ipsos-Sopra Steria realizat pentru cotidianul Le Monde, Fundaţia Jean Jaures şi centrul de cercetări politice Cevipof, Emmanuel Macron ar câştiga turul al doilea în faţa oricăreia din cele două candidate.

Macron ar obţine în turul decisiv 54% din voturi dacă adversară i-ar fi Valérie Pécresse (46%), şi 57% împotriva lui Marine Le Pen (43%).

Celălalt candidat de extremă dreapta, Eric Zemmour, este creditat cu 13% din intenţiile de vot în primul tur, reducând o parte din diferenţa care îl despărţea de Pécresse şi Le Pen în sondajele anterioare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dintre candidaţii de stânga, Jean-Luc Mélenchon (extrema stângă) este cel mai bine plasat, cu 8% din intenţiile de vot, urmat de ecologistul Yannick Jadot (7%), de Christiane Taubira (5%), fost ministru al justiţiei în mandatul preşedintelui François Hollande, şi de primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo (3,5%).

Sondajul a fost realizat între 14 şi 14 ianuarie, pe un eşantion de 12.542 de persoane înscrise pe listele electorale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: