Inflația va fi de 8,43% peste un an, iar ROBOR la 3 luni va scădea până la 5,41% de la 5,93% în prezent. Încrederea în economie a analiștilor CFA din România rămâne scăzută.
Încrederea în economie stagnează la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020 încoace, 40,9 puncte (Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România), ca urmare a evoluțiilor contradictorii ale aprecierilor privind condițiile curente (în mediul de afaceri și pe piața muncii), respectiv ale anticipațiilor.
„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna aprilie”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al asociaţiei.
Peste 82% dintre analiștii participanţi la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni până la o valoare medie de 5,0584 lei pentru un euro. Media anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei / euro.
PIB ul scade, deficitul bugetar crește
Media anticipaţiilor privind deficitul bugetar a crescut la 6,9% din PIB la sfârșitul anului 2022, iar estimarea privind creșterea Produsului Intern Brut în termeni reali a PIB pe 2022, a scăzut până la 2,3% faţă de 5,9% cât era prognoza lunii precedente (martie).
Raportul CFA România remarcă reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, dar doar până la cel mai mic nivel din noiembrie 2020, 13,0%.
Concomitent, ponderea participanţilor care consideră că preţul va scădea (47,8%) este cea mai mare pondere din noiembrie 2020.
În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate.
***