marți

29 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 mai, 2022

Inflația va fi de 8,43% peste un an, iar ROBOR la 3 luni va scădea până la 5,41% de la 5,93% în prezent. Încrederea în economie a analiștilor CFA din România rămâne scăzută.

Încrederea în economie stagnează la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020 încoace, 40,9 puncte (Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România), ca urmare a evoluțiilor contradictorii ale aprecierilor privind condițiile curente (în mediul de afaceri și pe piața muncii), respectiv ale anticipațiilor.

„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna aprilie”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al asociaţiei.


Peste 82% dintre analiștii participanţi la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni  până la o valoare medie de  5,0584 lei pentru un euro. Media anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei /  euro.

PIB ul scade, deficitul bugetar crește

Media anticipaţiilor privind deficitul bugetar a crescut la 6,9% din PIB la sfârșitul anului 2022, iar estimarea privind creșterea Produsului Intern Brut în termeni reali a PIB pe 2022, a scăzut până la 2,3% faţă de 5,9% cât era prognoza lunii precedente (martie).

Raportul CFA România remarcă reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, dar doar până la cel mai mic nivel din noiembrie 2020, 13,0%.

Concomitent, ponderea participanţilor care consideră că preţul va scădea (47,8%) este cea mai mare pondere din noiembrie 2020.


În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: