joi

13 iunie, 2024

12 mai, 2022

Banca Națională a României (BNR) a majorat substanțial prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2022 până la 12,5% de la 9,6% și de la 3,2% la 6,7% pentru sfârșitul anului 2023, anticipând că efectul scumpirii energiei se va transmite puternic în economie, potrivit datelor Raportului asupra inflației, prezentate joi de guvernatorul BNR. Mugur Isărescu.

Maximumul de inflație al anului va fi în iunie, potrivit calculelor BNR. Inflația maximă nu va depăși 15%, potrivit guvernatorului. Rata inflației a ajuns deja la 13,8% în aprilie, față de 10,2% în martie, cel mai ridicat nivel de după ianuarie 2004.

Banca Națională va accelera ritmul creșterii dobânzii de referință, dar „cu înțelepciune și prudență”, având în vedere că prin creșterea dobânzii se acționează pe partea de cerere, iar inflația are drept cauză principală creșterea costului ofertei, a explicat guvernatorul.


Pe de altă parte, presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.

Cauza principală: scumpirea energiei

Cauza principală, scumpirea energiei, este în afara domeniului de acțiune al Băncii Naționale. Energia a contribuit cu circa 4 pp la inflația actuală, în timp ce inflația de bază, care poate fi ținută sub control de BNR –  cu circa 6%, potrivit datelor BNR.

Pe de altă parte, Cursul valutar va fi menținut stabil, în continuare. „Asta ne-ar mai fi lipsit, să se și deprecieze leul. Țara și populația trebuie să aibă ceva stabil la care să se uite”, a mai spus Mugur Isărescu.

Un alt puseu de inflație ar putea fi în aprilie 2023, când va lua sfârșit perioada de plafonare a prețurilor la energie.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: