marți

16 aprilie, 2024

24 septembrie, 2018

Încrederea în economie a analiștilor CFA s-a ameliorat în august față de iulie, dar este încă inferioară celei din august 2017, potrivit raportului CFA România, publicat luni.

Și anticipațiile analiștilor CFA privind amplitudinea deteriorării principalelor repere macroeconomice și-au redus din severitate.

Astfel:

  • 75% din analiști se așteaptă ca deprecierea leului pe următoarele 6 luni să ducă cursul la o medie de 4,6935 lei / euro, față de prognoza medie din iulie de 4,7224 lei / euro, respectiv de 4,7210 lei / euro, din iunie.
  • deprecierea pe 12 luni este estimată la 4,7375 lei / euro (medie), față de 4,7688 în iulie și 4,7929 lei / euro în iunie.
  • rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) a scăzut considerabil până la 4,13%, de la 4,66% în iulie şi 4,85% în iunie;
  • anticipația privind ROBOR cu scadenţa de 3 luni peste 12 luni este 3,88%, faţă de 4,16% în iulie şi 3,85%, în iunie;
  • randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadența de 5 ani este 4,88%, faţă de de 5,28% în iulie şi 5,24% în iunie.

Ca urmare, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA România a crescut în august faţă de luna anterioară cu până la valoarea de 50,0 puncte (+4,9 puncte faţă de iulie, dar – 0,7 puncte faţă de august 2017).

Astfel că tendința de scădere a indicatorului își caută o alură mai blândă decât cea înregistrată  până acum și ilustrată în graficul de mai sus.

Indicatorul de Încredere CFA România

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 şi cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.


Sondajul este realizat in ultima saptămână, iar Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 148 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 220 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: