Pentru un sfert dintre români (25,5%) cheltuielile cu locuința se ridică la 40-60% din venituri, persoanele vârstnice fiind mult mai atente decât tinerii când vine vorba de bugetul de venituri și cheltuieli, arată un sondaj realizat de cec Bank.
Potrivit sondajului realizat de cec în parteneriat cu Finzoom, românii încep să fie mult mai atenți și prudenți în ceea ce privește alte tipuri de cheltuieli care pot afecta bugetul familiei, ca de exemplu vacanțele sau ieșirile în oraș.
Cea mai mare parte a veniturilor este alocată cheltuielilor cu casa. În rândul tinerilor de sub 25 de ani, cheltuielile de întreținere sunt mai mici, doar 24% dintre aceștia alocă sub 20% din venituri – o explicație fiind faptul că mulți preferă să locuiască în continuare cu părinții.
Venituri mari, griji mai mari
2 din 3 români își urmăresc bugetul și țin evidența veniturilor, reiese din sondaj, numărul acestora fiind în creștere cu 3% față de cel raportat în primul trimestru al acestui an.
Conform sursei citate, deși ne-am aștepta ca cei cu venituri mai mici să fie mai atenți în ceea ce privește cheltuielile, datele sondajul arată contrariul.
Doar 61,88% dintre românii cu venituri sub 2.500 lei/lună au obiceiul să-și urmărească bugetul de venituri și cheltuieli, cifră sub media de 66,43% la nivel de populație.
La polul opus, cei care au venituri mari (de peste 10.000 lei pe lună) sunt cei mai atenți cu bugetul (72,55% dintre ei sunt atenți la costuri).
Cât de des folosesc cardul
Digitalizarea din sistemul bancar, pe lângă faptul că a dus la apariția unor facilități moderne de plată, a devenit și un instrument util în ceea ce privește urmărirea cheltuielilor lunare.
Pentru a ține evidența facturilor lunare, 48,74% dintre români plătesc cu cardul sau contul bancar, 11,79% doar în unele luni, 14,95% rareori fac acest lucru, în timp ce 24,51% declară că nu fac plata cu cardul sau contul bancar pentru a ține evidența facturilor.
38,96% dintre români folosesc serviciile de internet banking și mobile banking săptămânal (cei mai mulți dintre aceștia câștigă peste 5.000 lei lună – dublu față de media înregistrată la nivelul populației).
În același timp, 24,66% dintre respondenți folosesc ocazional pentru activități bancare, în timp ce 25,52% dintre cei chestionați utilizează portofelele digitale Google Pay/Apple Wallet, direct din telefon pentru plata produselor cu cardul.
În acest caz, tinerii sub 25 ani înregistrează cele mai mari valori – 46,97%, aproape dublu față de media înregistrată la nivel de populație.
Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea cec Bank, pe un eșantion de peste 1.390 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.
55,43% dintre respondenți sunt salariați, 43,78% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 lei, 34,22% au vârste cuprinse între 25-40 ani, iar 39,04% au studii superioare.
***