joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2022

Un sondaj realizat de cec Bank și FinZoom.ro. arată că 49,4% dintre români consideră că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 42,3% estimează că o vor duce și mai rău în perioada următoare, scrie Agerpres.

La întrebarea cum apreciază situaţia financiară în 2022 faţă de anul trecut, 49,4% din respondenţi afirmă că aceasta s-a înrăutăţit, 41,5% apreciază că situaţia lor financiară a rămas la fel şi doar 9,1% consideră că s-a îmbunătăţit.

În ceea ce priveşte perioada următoare, 42,3% cred că o vor duce mai rău în viitor şi doar 28,3% se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se îmbunătăţească, iar 29,3% nu preconizează că vor apărea modificări.

Întrebaţi dacă au schimbat bani la începutul lunii martie, pentru a avea valută în numerar în casă, 20% dintre respondenţi spun că au făcut asta, în contextul în care piaţa din România s-a confruntat cu o creştere a cererii de numerar de valută în primele zile de după izbucnirea conflictului armat din Ucraina.

Principalul motiv de îngrijorare pentru perioada următoare îl reprezintă creşterea preţurilor la energie (24,7% dintre respondent), de trei ori mai mulţi decât cei care sunt preocupaţi că şi-ar putea pierde locul de muncă.

Cheltuielile cu locuinţa şi utilităţile au o pondere însemnată în bugetul românilor:

  • 45,9% dintre respondenţi spun că alocă acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar,
  • 10,3% dintre români alocă lunar mai puţin de 20% din venituri,
  • 35,6% dintre respondenţi spun că nu reuşesc în fiecare lună să-şi plătească facturile, iar dintre aceştia, circa 10,1% întâmpină probleme în fiecare lună.

În topul motivelor de îngrijorare, pe lângă preţurile la energie (24,7%) se află şi riscul extinderii conflictului din Ucraina (19,8%),dar şi riscuri la adresa sănătăţii în contextul pandemiei de Covid-19 (16,3%).

Creşterea inflaţiei şi impactul asupra veniturilor şi economiilor îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenţi, iar o potenţială penurie de alimente – pe 12,5% dintre ei.

Sondajul privind situaţia financiară a românilor a fost realizat de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea cec Bank, în luna martie, pe un eşantion reprezentativ pentru utilizatorii de internet de 1.400 de respondenţi din toată ţara.

 60,3% dintre respondenţi sunt salariaţi, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei şi 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% – sub 2.500 de lei lunar. 38,1% dintre cei chestionaţi au vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, 36% au studii superioare şi puţin peste 13% studii postuniversitare.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: