joi

25 aprilie, 2024

4 ianuarie, 2016

brexitUn sondaj realizat de YouGov pentru publicația The Times arată un scor foarte strâns între tabere pro- sau anti-Brexit: 42% din intervievați s-au pronunțat pentru părăsirea Uniunii, în timp ce 41%  doresc rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar.

Totuși, 55% din alegători cred că rezultatul va fi în favoarea rămânerii în UE, și numai  27% estimează că rezultatul va determina un Brexit.

Indiferent de opțiunea intervievaților, cert este că britanicii nu au prea mare încredere în puterea de convingere a premierului lor – doar 9% din respondenți se așteaptă ca negocierile lui David Cameron cu liderii statelor membre să producă o schimbare radicală a Uniunii.


Sondajul YouGov a fost realizat pe 17 decembrie si 18 2015.

The Times comentează într-un editorial faptul că alegătorii vor decide la acest referendum dacă e mai bine ca Marea Britanie să ajute din interior sau din afară reformarea „unei Europe obosite și îmbătrânite”.

„Șocul pierderii uneia dintre economiile cu cea mai rapidă creștere ar putea fi momentul de trezire care să precipite redesenarea instituțiilor europene”, se mai spune în editorial.

În afara grupurilor formale care se ocupă de campania celor două tabere (Britain Stronger in Europe vs. Leave EU și Vote Leave), de vineri s-a implicat și British Future, un think-tank independent care încearcă să stimuleze participarea la referendum, indiferent de alegere.


„Referendumul UE îi va pune pe britanici să facă una dintre cele mai improtante alegeri într-o generație. Cu toate acestea, mulți alegători sunt indeciși, nu știu sau pur și simplu nu sunt interesați de subiect”, a declarat directorul organizației, Sunder Katwala, pentru The Times.

„O decizie atât de importantă are nevoie de un referendum mare, care să dea mai multă legitimitate deciziei pe care o vom lua”, a explicat Sunder Katwala.

Referendumul privind rămânerea sau părăsirea Uniunii va avea loc până la sfârșitul anului 2017, dar nu s-a stabilit încă o dată concretă.

Rezultate foarte diferite în sondaje și o problemă de credibilitate

The Guardian prezintă mai multe sondaje realizate în ultimul timp, dar amintește eșecul înregistrat de firmele de sondare a aopiniei publice la alegerile generale din 2015 și consideră că referendumul le va oferi acestora șansa de a-și recâștiga credibilitatea.

Dintre 21 de sondaje realizate recent, 13 dau ca favorită tabăra rămânerii în UE, patru arată că ar câștiga cei care vor vota pentru Brexit, iar alte patru au ajuns la o concluzie prea strânsă pentru a da un rezultat.

Per total, tabăra în favoarea rămânerii în UE conduce cu o medie de patru puncte procentuale.

Metodologia folosită poate explica diferențele mari dintre un sondaj și altul: 19 au fost realizate online și în acestea alegătorii pro- conduc cu numai 2 procente, iar 2 sondaje au fost realizate telefonice și dau o distanță mult mai mare între tabere (de 17, respectiv 21 de puncte).

La alegerile generale au fost greșite rezultatele pe ambele metode de sondare, dar la diferență mult mai mică, sub un punct procentual.

Dintre statele europene, doar Norvegia își dorește un Brexit

ICM a realizat un sondaj în nouă state europene pentru a afla ce rezultate își doresc aceștia la referendumul britanicilor –  53% din intervievații celor nouă țări vor ca Marea Britanie să rămână în Uniune, iar 20% cred că e mai bine ca UK să se retragă.

  • Franța –  51% pentru ca UK să rămână în UE, 22% ca UK să părăsească Uniunea
  • 55%-19% în Germania
  • 63%-20% în Italia
  • 69%-11% în Spania
  • 43%-26% în Suedia
  • 49%-19% în Finlanda
  • 46%-24% în Danemarca
  • 74%-8% în Portugalia

Doar în Norvegia, care nu este membră UE, raportul este invers – 34% sunt pentru Brexit, iar 27% împotrivă.

ICM a măsurat și apetitul alegătorilor acestor state pentru un subiect precum cel pus în discuție la referendumul britanic: 59% ar fi pentru păstrarea statutului de membru UE, iar 25%, pentru o ieșire din Uniune.

În statele scandinave diferența dintre cele două tabere este mult mai mică. În Suedia, de exemplu, 42% ar fi pentru, iar 40% împotriva rămânerii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: