4 mai, 2015

corina cretuComisia Europeană a adoptat luni o versiune revizuită a orientărilor de finalizare pentru programele de politică regională din perioada 2007-2013, informează un comunicat de presă.

Revizuirea simplifică o serie de proceduri de finalizare în ce privește instrumentele de inginerie financiară și în termeni de „etapizare” („phasing”) – procesul de inițiere a unui proiect într-o anumită perioadă de programare și de finalizare a lui în cea următoare.

Decizia a fost luată în urma consultărilor cu statele care au o rată de absorbţie scăzută şi a consultărilor task force-ului instituit de comisarul pentru politici regionale, Corina Creţu, cu autorităţile din aceste state.


Este vorba despre cu Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Măsurile decise de Comisie:

  • o componentă de „10% flexibilitate” – permite cheltuieli cu 10% mai mari într-un program pentru o anumită prioritate, dacă ele sunt compensate cu o reducere echivalentă a celor pentru o altă prioritate din cadrul aceluiași program.
  • revizuirea clarifică faptul că instrumentele de inginerie financiară vor putea continua să investească în economia reală și în anul 2016.
  • procedurile ce gestionează modul în care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 în cea 2014-2020 au fost simplificate și raționalizate.

CE atrage atenţia României

Comisia Europeană atrage atenţia guvernului de la Bucureşti asupra riscului ca preocuparea pentru incheierea perioadei bugetare 2007-2013 să afecteze noua perioadă bugetară.

În întâlnirea săptămâna trecută de la Strasbourg cu premierul Victor Ponta, comisarul Corina Creţu a arătat că, în ciuda creşterii ratei de absorbţie, „cheltuirea fondurilor rămase din cadrul perioadei 2007 – 2013 rămâne însă o provocare majoră”.

În plus, comisarul european s-a arătat preocupat de modul în care România gestionează noul cadru bugetar, 2014-2020.


„Pe de altă parte, țin să subliniez că prioritatea numărul unu în România trebuie să fie pregătirea și demararea proiectelor aferente perioadei 2014 – 2020. Preocuparea pentru închiderea perioadei 2007 – 2013 nu trebuie să afecteze startul noii perioade de programare”, a atras atenţia comisarul european.

În prezent, România are o rată de absorbţie de 53,12%, la 31 martie 2015. A trimis facturi la Bruxelles în valoarea de 10 miliarde de euro şi i-au fost decontate până la acea dată 9,3 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: