miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 aprilie, 2016

cehMinisterul Energiei a găsit soluția pentru supraviețuirea Complexului Energetic Hunedoara – un ajutor de stat pentru închiderea minelor necompetitive din structura acestuia.

Eventuala soluție s-a conturat la finalul întrunirii de marți a Grupului de lucru Huilă din cadrul Comitetului pentru activitatea minieră constituit la Ministerul Energiei.

Dacă CEH va continua să asigure serviciile tehnologice de sistem, cel puțin la nivelul actual, va reuși să returneze ajutorul de stat și să continue activitatea extractivă după 2018.


În Valea Jiului există o rezervă totală de cărbune de 53,2 milioane de tone, cea mai mare fiind  la Livezeni (17,5 milioane de tone),  iar cea mai mică (7 milioane de tone), la exploatarea minieră Lonea.

În afară de acestea două, de CEH mai aparțin și minele Vulcan și Lupeni.

Săptămâna viitoare, conducerea CEH va prezenta o evaluare a închiderii fiecărei mine în parte și, dacă se va ajunge la concluzia că menținerea lor în activitate va costa mai mult decât închiderea, s-ar putea lua decizia de renunțare la rspectivele exploatări.

Închiderea minelor după actualele metode nu ar mai permite redeschiderea acestora, făcând mai rentabilă săparea unui nou puț, a mai conchis Grupul de lucru.


Rezerve de cărbune există, însă costul lor de explorare este foarte mare din cauza lipsei acute de investiții din ultimii 20 de ani, este principala concluzie a ședinței de marți.

După 1990, nivelul investițiilor în minerit a scăzut la 5% din valoarea celor de dinainte de 1989, iar după anul 2007, nu a mai fost demarată nicio investiție.

Astfel s-a ajuns, la nivelul anului 2015, ca 70% din costul de producție al cărbunelui să reprezinte cheltuiala cu „munca vie”, fiindcă extracția se face cu tehnologii vechi de mai bine de un sfert de secol.

Un complex mecanizat asigură, potrivit specialiștilor din Comitet, productivitate dublă față de metodele clasice de exploatare folosite în cea mai mare parte din minele actuale.

Costurile de achiziționare a unui astfel de complex mecanizate sunt însă evaluate de circa 11-12 milioane de euro., ceea ce ar însemna, în cazul minei livezeni,  127 de milioane de lei valoarea unei astfel de retehnologizări.

Nu se știe încă dacă și câte din cele patru mine se vor închide, însă președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, membru al Grupului de lucru Huilă, spune că este exclusă renunțarea la toate cele patru, fiindcă termocentralele CEH sunt construite pentru a funcționa cu acest cărbune care nu se extrage din altă parte. „Combinatul ar fi obligat să importe din Ucraina sau Polonia”, a explicat Petre Nica pentru cursdeguvernare.ro.

Tribunalul Hunedoara a acceptat în ianuarie intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.

FMI dorea lichidarea CEH, complexul care în cei 3 ani de la înființare a înghițit peste 1,5 miliarde de euro  – dacă se pun la socoteală și datoriile șterse.

În 2012, România a cerut aprobarea FMI și CE pentru ștergerea unor datorii ale CE Hunedoara în vederea restructurării.Complexului energetic i s-au șters, în 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

Iar de atunci încoace, ajutoarele de stat și datoriile au trecut bine de jumătatea de miliard de euro.

CA a hotărât pe 29 decembrie intrarea în insolvență.

Minerii de la CE Oltenia se îndreaptă în marș spre București 

mars mineri ce oltenia bucuresti

La celălalt mare complexe energetic, CE Oltenia, situația este la fel de complicată, restructurările începute anul trecut urmând să ducă la concedierea altor 2.000 de angajați anul acesta (în 2015 au fost disponibilizați circa 3.000 de salariați din totalul de aproximativ 18.500).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Luni, în jur de 60 de mineri de la CE Oltenia au pornit pe jos București, unde vor să protesteze față de politicile guvernamentale din acest domeniu.

Ei consideră că această componentă din sistemul energetic este defavorizată comparativ cu regenerabilele, deși, în opinia lor,  cărbunele este mult mai important pentru securitatea energetică a unui stat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: