vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2015

papa-francisc-Papa Francisc a făcut apel, în cuvântarea de duminică, la toate comunitățile religioase din Europa, să dea un semn de solidaritate si să găzduiască fiecare câte o familie de refugiați, scrie Reuters.

„Fac apel la parohii, la comunitățile religioase, la mănăstirile din toată Europa să găzduiască câte o familie de refugiați”, a cerut Papa, în aplauzele celor câteva mii de catolici aflați în Piața Sântul Petru.

Nu este suficient să le spunem să aibă curaj și să reziste în drumul lor periculos spre Europa, a adăugat Papa, care nu vorbește pentru prima oară despre nevoia de solidaritate cu cei alungați de la casele lor de războaiele din Orientul Mijlociu.


Papa Francisc a mai făcut referiri la obligația de a-i ajuta pe imigranți, în iunie, de exemplu, el spunând că a-i lăsa pe aceștia să moară în Mediterană este “un atac împotriva vieții” comparabil cu avortul sau eutanasia, mai scrie Reuters.

În Italia există peste 25.000 de parohii catolice, iar în Germania, acolo unde speră să ajungă cei mai mulți dintre refugiați, aproximativ 12.000. Până acum, au ajuns în Europa peste 350.000 de imigranți, iar Germania singură se așteaptă să înregistreze până la 800.000 de cereri de azil.

Premierul Finlandei a pus o casă la dispoziția refugiaților

În Europa s-a creat deja o mișcare informală de ajutorare a refugiaților, pentru a suplini lipsa de organizare sau indiferența unor guverne față de această criză fără precedent după cel de-al doilea Război mondial.

Mai multe personalități au anunțat găzduirea unor familii de imigranți proveniți din zonele de război.


Prim-ministrul finlandez, Juha Sipila, a anunțat sâmbătă că-și pune casa de la țară, situată la 500 de kilometri de Helsinki, la dispoziția refugiaților, în speranța că gestul său va inspira și alte persoane care le pot găzdui imigranți.

juha sipila finlanda

„Sper că aceasta va deveni un fel de mișcare populară care îi va determina pe mulți să-și asume partea lor de responsabilitate în această criză a cazării refugiaților. Vreau să pun propria cărămidă la acest edificiu pentru a arăta că Finlanda este o țară multiculturală”, a declarat Juha Sipila, într-un discurs ținut la televiziunea națională, și citat de Tribune.

Premierul Sipila este un cunoscut apărător al refugiaților din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Guvernul Finlandei, o țară cu numai 5 milioane de locuitori, a anunțat vineri că va primi circa 50.000 de cereri de azil, anul acesta, de 7 ori mai multe decât în 2014.

Islanda

Mai mult de 11.000 de familii din Islanda s-au oferit să le ofere refugiaților sirieni camere în locuințele lor, încercând nu doar să-i ajute pe aceștia să se integreze mai ușor, dar și să pună presiune pe guvernanți, determinându-i să adăpostească mai mulți imigranți.

refugiati

Acțiunea umanitară a plecat de la un apel al autorului Bryndis Bjorgvinsdottir, care a înființat un grup pe Facebook și a publicat o scrisoare deschisă adresată ministrului protecției sociale, Eygló Harðardóttir, cerându-i să le permită oamenilor să-i ajute pe refugiați, scrie The Independent.

În Marea Britanie, starul rock Bob Geldof s-a oferit și el să găzduiască, în casa sa din Kent, patru familii de refugiați.

Madrid și Barcelona au anunțat că se vor alătura rețelei de orașe administrate de stânga (Cataluna, Zaragoza etc.), care s-au oferit public să găzduiască mii de refugiați veniți din Orientul Mijlociu și Africa.

ada colau primar barcelona

Rețeaua a fost creată de coalițiile de stânga ce guvernează în acele orașe și care consideră criza refugiaților o problemă urgentă ce poate fi rezolvată doar prin solidaritate.

Deși Bruxelles a cerut Spaniei să preia 5.849 de imigranți, guvernul a acceptat doar 2.749, adică mai puțin de jumătate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: