vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 iunie, 2016

contul curentContul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele patru luni din acest an un deficit de 1.843 milioane euro, performanță mult mai slabă decât excedentul de 282 milioane euro înregistrat în aceeași perioadă din 2015.

Vestea bună este că datoria externă pe termen lung a scăzut sub pragul de 70 miliarde euro.

Deficitul din comerțul cu bunuri s-a înrăutățit cu ceva mai mult de 40%, ajungând la 2,53 miliarde euro, în timp ce pe segmentul serviciilor situația s-a ameliorat cu circa 12%, până la un plus de 2,29 miliarde euro.


Practic, rezultatul de ansamblu a fost cauzat de modificarea radicală intervenită pe segmentul veniturilor primare, unde soldul soldul s-a înrăutățit cu 1,72 miliarde euro.

tabel1
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Pe acest segment al balanței de plăți, veniturile au scăzut cu peste 60%, în timp ce ieșirile au sporit cu aproape 30%, ceea ce a triplat soldul negativ în raport cu aceeași perioadă din 2015. Pe segmentul veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, rezultatul pozitiv s-a îmbunătățit cu 100 milioane euro.

Per total, rezultatul de -1,1% din PIB estimat pentru anul în curs ca deficit de cont curent după prima treime a anului anului este un rezultat mult prea mare față de estimările făcute de Comisia Națională de Prognoză la începutul anului ( -1,6% din PIB pentru întregul an) iar tendința de expandare a acestuia este una îngrijorătoare.

Datoria externă

Serviciul datoriei externe pe termen lung în perioada ianuarie-aprilie 2016 a fost de 6,59 miliarde euro, sumă din care cea mai mare parte a revenit datoriei negarantate public (4,17 miliarde euro sau 63% din total) iar datoria publică a reprezentat 37% (2,29 miliarde euro în expresie absolută). De reținut că, spre deosebire de anii anteriori, nu am mai avut de achitat nimic către FMI.


Depozitele pe termen lung ale nerezidenților s-au redus cu peste șase procente, de la 5,19 miliarde euro la finele anului trecut până la 4.848 milioane euro. Plățile aferente acestor depozite au însumat 813 milioane de euro, sumă care a dat cam 40% din deficitul de cont curent. Astfel, a continuat procesul de retragere a unor capitaluri plasate anterior în lei pentru o fructificare superioară.

Investițiile directe ale nerezidenților au totalizat în primele patru luni din acest an doar 887 milioane euro. Această sumă a rezultat din compunerea participațiilor la capital de 1.432 milioane euro, nivel destul de rezonabil, cu soldul puternic negativ (-545 milioane euro) al creditelor intragrup. Care ar vrea să apună că firmele-mamă s-ar fi împrumutat, per total, de la filialele din România.

Datoria externă totală a continuat să scadă și a ajuns la 88,4 milioane euro, în condițiile în care serviciul total al datoriei externe pe primele patru luni din acest an s-a situat la 18,7 miliarde euro. Situația financiară s-a îmbunătățit vizibil și pe partea de obligații către exterior asumate pe termen scurt, unde s-a ajuns la cel mai redus nivel din 2014 încoace.

tabel2Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost în perioada ianuarie-aprilie 2016 a fost de 29,9%, mult sub nivelul de 35% consemnat pentru anul 2015. Acest fapt arată că efortul de plată s-a redus semnificativ față de încasările efectuate din importuri.

De reținut și faptul că gradul de acoperire al datoriei externe pe termen scurt a fost acoperit integral de rezervele valutare ale BNR (103,5% în prezent, față de 99,5% la finele lui 2015)

De remarcat, totuși, gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri (rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a scăzut ușor, până la 6,3 luni la finele lunii aprilie, sub nivelul de 6,4 luni de la finalul anului trecut dar peste limita teoretic recomandabilă de 6 luni.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: