Aeronava Solar Impulse 2 a decolat luni din New York în încercarea de a traversa Atlanticul. Este a 15 etapă de la debutul proiectului, cea mai lungă din planificata călătorie în jurul globului a aeronavei care folosește exclusiv energia solară pentru alimentarea motoarelor cu care este echipată.
Pilotul, Bertrand Piccard, va încerca să ajungă în Spania, la Sevillia, după un zbor de 90 de ore, anunță BBC. Decolarea era prevăzută inițial duminică, dar vremea rea a amânat evenimentul.
Traversarea Atlanticului reprezintă cea mai lungă distanță parcursă în zbor de la începutul misiunii, a anunțat echipa Solar Impulse. Bertrand Piccard, de profesie medic psihiatru, îl are ca însoțitor de zbor în tentativa de ocolire a Pământului pe antreprenorul elvețian Andre Borschberg.
The Impulse, care are o anvergură a aripilor ce o depășește pe cea a unui Boeing 747, are acoperite aripile cu 17.000 de celule fotovoltaice. Aeronava va avea o viteză de croazieră de 50 de km pe oră.
Avionul a ajuns pe aeroportul J.F.Kennedy din New York după un zbor de 5 ore început în Lehigh Valley, Pennsylvania.
Pentru realizarea ambițiosului proiect de a face înconjurul lumii doar cu ajutorul energiei solare, Solar Impulse 2 a decolat la 9 martie 2015 din Abu Dhabi și a trecut prin Ahmedabad și Varanasi (India), Mandalay (Birmania) Chongqing și Nankin (China), Nagoya (Japonia), Hawaii și San Francisco (statul California), Phoenix (Arizona), Tulsa (statul Oklahoma), Dayton (statul Ohio), Lenigh Valley (statul Pennsylvania) și New York în SUA.
Piloții Andre Borschberg și Bertrand Piccard se succed pe rând la comanda avionului. Numit și „avionul de hârtie”, aparatul are o anvergură de 72 de metri și cântărește 2,3 tone, greutatea unei furgonete.