vineri

29 martie, 2024

20 iunie, 2016

Francois_HollandePână să intre în campania electorală pentru alegerile din 2017, în care speră să obțină un nou mandat de președinte al Franței, François Hollande va avea de câștigat mai întâi o bătălie internă: Partidul Socialist a decis să organizeze o competiție internă după model american pentru desemnarea candidatului la prezidențiale.

Politico apreciază că decizia reflectă deficitul cronic de popularitate al actualului șef al statului francez.

Într-un anunț care vine după un lung șir de negări anterioare, președintele socialiștilor francezi, Jean-Christophe Cambadélis, a afirmat sâmbăta trecută că două runde de alegeri primare vor fi organizate pe datele de 22 și 29 ianuarie 2017, iar competiția va fi deschisă întregii ”frumoasei alianțe populare”, adică tururor formațiunilor politice care susțin guvernul socialist, dar nu și comuniștilor sau verzilor.


Cambadélis a expimat speranța că Francois Hollande va intra în această cursă. ”Cred că președintele este nerăbdător să își explice deciziile și să detalieze în fața poporului francez lucrurile pe care le-a reușit în acest mandat și cât de bune sunt rezultatele, indiferent că discutăm de creștere economică sau locuri de muncă”, a declarat televiziunii TF1 Jean-Christophe Cambadélis.

Francois Hollande urmează să confirme participarea la alegerile primare, însă decizia partidului este o despărțire neprevăzută de tradiția socialistă care a lăsat mereu un președinte în funcție să candideze pentru un al doilea mandat fără să fie deranjat de propria tabără politică.

Decizia reflectă vulnerabilitatea politică a unui președinte care nu cucerește populația activă și care nu poate ține în frâu opoziția parlamentară de stânga care se opune permanent politicilor sale orientate către piață.

Până în prezent, Hollande a omis deliberat să vorbească despre planurile sale în ceea ce privește anul 2017. Consilierii săi afirmă că președintele nu s-a decis încă ce are de făcut. Cu siguranță dornic să reintre în competiția electorală, Hollande a așteptat ca economia să își revină iar numărul șomerilor să scadă înainte de a anunța tentativa de recucerire a președinției.


Chiar dacă sunt semnale că se pregătește discret de campanie electorală, prima jumătate a anului 2016 a încurcat planurile actualului președinte: economia a dat semne foarte discrete de revenire. Iar valul de proteste la adresa reformei pieței muncii, la care s-a adăugat o tentativă eșuată de modificare a Constituției, a coborât și mai jos nivelul de aprobare populară a președintelui. Duminică, un sondaj Ifop publicat de presă indică faptul că rata de aprobare la adresa președintelui Hollande este de 14%, cea mai slabă performanță de după Război înregistrată de un șef al statului francez cu un an înainte de finalizarea mandatului.

Gradul scăzut de popularitate îl transformă pe Hollande într-un veritabil inamic al propriului partid- sondajele arată nu doar că nu ar intra în turul doi, ci că ar asigura extremei drepte reprezentate de Marine Le Pen participarea în finala competiției prezidențiale cu un rival de centru-dreapta.

Într-o discuție cu reporterii francezi, însuși președintele a recunoscut situația dificilă în care se găsește. ”Dacă nu pot câștiga alegerile primare, cum pot avea speranțe să câștig alegerile?”, l-a citat AFP pe Francois Hollande comentând anunțul președintelui Partidului Socialist.

Dacă Francois Hollande intră în alegeri primare atunci sunt toate șansele să concureze împotriva lui Arnaud Montebourg, fost ministru al Industriilor, sau a actualului ministru al Economiei, Emmanuel Macron. Chiar și actualul premier Manuel Valls ar putea participa în competiția internă pentru desemnarea candidatului la prezidențiale.

Organizarea alegerilor primare în ianuarie, cu două luni după ce dreapta își va fi organizat deja propria competiție internă, pe care fostul președinte Nicolas Sarkozy aproape că a securizat-o, oferă avantaje ipotetice stângii: economia mai are timp să crească astfel încât măsurile promovate de Hollande să fie validate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: