26 septembrie, 2018

Inegalitățile din România au crescut în ultimii ani, iar sărăcia în muncă nu s-a atenuat, în pofida numeroaselor creșteri ale salariului minim, a declarat miercuri Valentina Vasile, director ştiinţific la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române.

„30% dintre lucrătorii din România au fost plătiţi (în 2017 – n. red.) la nivelul salariului minim. Îngrijorător. Îngrijorător chiar şi în condiţiile în care salariul minim a crescut.


Însă, dacă iar ne poziţionăm faţă de ţările Uniunii Europene, avem această dilemă: ce dorim şi cum reuşim să facem?

Pentru că niciodată creşterea de salariu nu trebuie să fie singulară, ci trebuie să fie însoţită de productivitate”, a spus Valentina Vasile, citată de Agerpres, la dezbaterea pe tema „Munca zilieră în România şi alte tipuri de muncă ocazională în România”, organizată de Institutul European din România, în parteneriat cu Euractiv Network.

Din 2008 și până în ianuarie 2018, România a înregistrat cea mai mare medie anuală de creștere a salariului minim (11,4 %), ceea ce a făcut ca la 1 ianuarie 2018 să ajungă la 407 euro, iar procentul celor plătiți cu salariul minim să fie de peste 30% anul trecut (conform datelor Institutului de Economie al Academiei Române).

Cu toate acestea, Valentina Vasile a explicat miercuri că decalajele cresc chiar și în interiorul populației sărace și s-a ajuns la apariția unei categorii consistente ce ar putea fi denumită „săracii săracilor”:


Ce este mai rău, a ajuns să crească sărăcia în muncă, lucru grav din această perspectivă.

Ce este foarte interesant, pentru că nouă ne place statistica, dar este şocantă, am luat o ultimă constatare care ar trebui să ne pună pe gânduri pe absolut toţi – şi mai ales ar trebui să ne pună pe gânduri din perspectiva revigorării şi dezvoltării unui nou dialog social între partenerii pe piaţa muncii – statistica este şocantă: 10% din populaţia cu cele mai mici venituri câştigă de 14 ori mai puţin decât 50% din populaţia cea mai săracă.

În traducere, săracii săracilor şi există o tendinţă de creştere a decalajelor.

O nouă majorare a salariului minim

Aproape unu din cinci (19%) angajatori din România și-a construit bugetul de salarii din 2019 luând în calcul un salariu minim de 1.900 de lei brut pe lună, potrivit unui sondaj realizat de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii de HR, Adecco România.

Aceștia vor trebui să-și recalculeze cheltuielile, însă, întrucât Guvernul va majora salariul minim garantat în plată cu 150 de lei, de la 1.900 la 2.500 de lei. Anunțul nu a fost făcut oficial, informația ajungând la presă prin intermediul unui lider sindical care a relatat luni o discuție cu premierul Viorica Dăncilă.

(Citiți și: Ritmul creșterii salariului minim brut încetinește față de programul de guvernare: câte 150 de lei, anual, până în 2022)

”Sondajul Adecco a fost realizat înainte să existe o informație oficială privind nivelul salariului minim din 2018. Guvernul actual nu se consultă cu mediul de afaceri atunci când ia o decizie cu impact economic, iar faptul că aproape unu din cinci angajatori a luat în considerare nivelul de 1.900 de lei brut pe lună pentru bugetul din 2019, similar cu cel din 2018, arată că firmele vor suferi ca urmare a acestei măsuri. Acest lucru poate însemna că bugetul de salarii al companiilor din 2019 va fi la fel ca în 2018, însă este posibil ca numărul de salariați să nu rămână același”, declară Florin Godean, Country Manager, Adecco România, citat într-un comunicat ce prezintă sondajul.

 

Sondajul ”Bugete HR 2019” a fost realizat în perioada 17-25 septembrie 2018, dar nu este reprezentativ la nivel național, deoarece eșantionul este format doar din companii (130) care sunt clienți ai Adecco. Aceste firme activează în majoritatea sectoarelor economice.

Rezultatele:

  • mai mult de o treime (34%) dintre angajatori au spus că au salariați cu salarii mai mari decât nivelul salariului minim pe economie, astfel că, pentru această categorie de companii, luarea în calcul a unui anumit salariu minim pe economie în 2019 nu are niciun impact.
  • În același timp, un sfert (24%) dintre respondenți au spus că încă nu au un buget stabilit pentru anul 2019, astfel că nu au făcut calculele deocamdată.
  • 11% dintre respondenți au fost mai precauți la incertitudinile legislative și și-au făcut bugetele pentru 2019 luând în calcul un salariu minim de 2.100 de lei brut lunar
  • 7% se bazează pe un salariu minim brut de 2.000 de lei brut pe lună în 2019.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: