cursdeguvernare

duminică

13 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Slovenia se alătură Ungariei și Poloniei în refuzul condiționării accesului la fondurile europene

18 noiembrie, 2020

Premierul sloven Janez Jansa (foto) s-a alăturat omologilor din Ungaria și din Polonia și denunță mecanismul care vizează condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„Doar o instanță judiciară independentă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politică”, a scris Janez Jansa, citat de AFP, într-o scrisoare adresată la data de 17 noiembrie președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Slovenia nu s-a opus luni, în cadrul unei reuniuni a reprezentanților țărilor membre ale UE, la voturile de adoptare a bugetului multianual, blocat de Budapesta și de Varșovia din cauza clauzei de condiționalitate atașată planului european de relansare economică.


Poziția exprimată de Janez Jansa anunță discuții dificile joi, la summitului european care are între subiectele de discuție și luptei împotriva pandemiei coronavirus.

Premierul sloven, un apropiat al omologului său ungar Viktor Orban, denunță o „dublă măsură”, în scrisoarea de patru pagini transmisă marți președintelui Consiliului European. Janez Jansa evocă experiența autoritară trăită sub regimul comunist de numeroase țări care s-au alăturat blocului comunitar după 2004 și care refuză să cedeze din suveranitate în fața unei majorități calificate.

Șefii de stat și de guvern din UE au ajuns la un acord politic asupra bugetului multianual UE, în iulie, la capătul unui summit-maraton.

La începutul acestei luni, după ce Parlamentul European a cerut insistent introducerea unor condiționalități ale accesului la fonduri europene, negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au stabilit o formulă de compromis.


Consiliul European ar trebui să aprobe Bugetul multianual, Planul de relansare și planul de constituire de noi resurse proprii ale bugetului european, documente care vor trebui adoptate ulterior de către Parlamentul European și parlamentele naționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: