sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 mai, 2022

La mai puțin de două luni de la sincronizarea cu rețeaua de electricitate europeană, Ucraina a început exporturile de energie comercială de referință către Moldova. Este o mișcare, scrie Atlantic Council, care ar putea limita și mai mult controlul Rusiei asupra regiunii.

Producătorul hidroenergetic de stat al Ucrainei Ukrhydroenergo a rezervat între 80-150 MW pe oră de capacitate de transport în Moldova, iar primele exporturi către angrosismul de stat din Republica Moldova, Energocom, au început pe 12 mai.

Acordul este de o importanță critică pentru ambele țări din mai multe considerente.

O nouă sursă de venit pentru Ucraina


În primul rând, deschide o sursă de venituri pentru Ucraina într-un moment în care mii de consumatori ucraineni sunt deconectați de la rețea ca urmare a distrugerii infrastructurii civile de către Rusia.

În zilele și săptămânile imediate după începerea invaziei, companiile energetice ucrainene abia au putut recupera 30% din plăți. Deși rata de colectare s-a îmbunătățit de atunci, fluxul de numerar este încă o problemă majoră, iar companiile energetice ucrainene trebuie să găsească surse imediate de venit pentru a rămâne pe linia de plutire.

Demararea exporturilor comerciale în Moldova este, așadar, vitală pentru companii precum Ukrhydroenergo și operatorul de rețea electrică Ukrenergo.

La începutul lunii aprilie, Ukrenergo a anunțat că a deschis și o linie de transport pentru exporturile de energie electrică către Polonia, scoțând la licitație o capacitate de 210 MW. Este de așteptat ca operatorul ucrainean să își extindă capacitatea transfrontalieră în lunile următoare.

Fluxuri tehnice Ucraina – UE


Deși Ucraina și Moldova s-au sincronizat împreună cu rețeaua europeană ENTSO-E, fluxurile cu statele vecine din UE, Ungaria, Slovacia și România, sunt încă tehnice.

Fluxurile comerciale sunt de așteptat să înceapă anul viitor și rămân condiționate de upgrade-uri care trebuie efectuate în Ucraina.

În cazul Poloniei, linia de transport cu Ucraina funcționează în mod izolat, ceea ce înseamnă că companiile de pe ambele părți ale graniței o pot folosi pentru fluxuri comerciale.

Noile fluxuri comerciale cu Moldova sunt posibile deoarece rețelele de transport ale celor două țări au funcționat întotdeauna în regim sincron. Ucraina și Moldova au fost conectate în perioada sovietică, dar au fost deconectate împreună de la rețeaua rusă în februarie 2022.

Ele continuă să rămână sincronizate ca parte a ENTSO-E.

Ucraina ajută Republica Moldova să își capete independență energetică

Un al doilea motiv pentru care exporturile Ucrainei în Moldova sunt de o importanță deosebită este că acestea ajută autoritățile moldovenești să reducă controlul Rusiei asupra aprovizionării cu energie a țării.

În trecut, Republica Moldova a depins în mare măsură de aprovizionarea cu energie electrică generată de centrala electrică MGRES de 2,5 GW din Transnistria, republică separatistă controlată de Kremlin.

Anul trecut, Republica Moldova s-a bazat pentru 80% din consumul de energie electrică pe aprovizionarea de la centrala transnistreană pe gaz, în timp ce 20% din energie electrică a fost produsă chiar în Moldova.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mulțumită ultimelor importuri ucrainene, care acoperă 24% din cerere, ponderea totală a furnizării de energie electrică din Transnistria a scăzut la 56%. Restul de 20% continuă să fie generat în Moldova.

Deoarece capacitatea de interconectare dintre Ucraina și Moldova este de 600 MW, iar Ukrenergo poate aloca capacitate de profil transfrontalieră la licitații electronice printr-o platformă dedicată, ponderea exporturilor ucrainene în consumul total al Republicii Moldova ar putea crește și mai mult în acest an.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: