31 octombrie, 2019

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea estimărilor.

Cele mai recente estimări urcă deficitul bugetar până spre 4%.


Deficitul de cont este estimat  până la mai mult de 5% din PIB, ca urmare a tensiunilor induse de politica de stimulare a consumului, respectiv a importurilor, în condiţiile intrărilor insuficiente de investiţii străine directe şi de fonduri europene.

Dezechilibrele urmează să se reflecte în creşterea costului finanţării statului, până la o rată medie anuală de dobândă de 4,7% în 2020 la împrumuturile pe 10 ani, după ce se va fi redus în 2019 până la 4,5%, graţie mediului extern favorabil (estimări Bamca Transilvania).

Estimărea deficitelor – mai complicată ca oricând

Toţi analiştii îşi fac calculele sub rezerva surprizelor pe care le va arăta situaţia reală a dezechilibrului bugetar, după ce noul guvern va ajunge să o cunoască.

Ca urmare, nu poate fi cunoscută precis nici amploarea măsurilor corective care vor fi luate. În context, trebuie amintită apropierea estimării ministrului de finanțe desemnat privind deficitul bugetar la 9 luni de cea anunțată de Ministerul Finanțelor, miercuri (2,7% față de 2,6%).

(Citiți și: „Deficitul bugetar a urcat la 2,6% din PIB în septembrie, în creștere cu 61% față de 2018”)


Estimările sunt dificile în contextul politic actual, dar ne așteptăm la un deficit bugetar de 3,4% în 2019, în scenariul absenței ajustărilor necesare, respectiv a angajamentului puternic din anii anteriori pentru păstrarea sub limita de 3%”, a declarat Ciprian Dascălu (foto), economistul șef ING Bank România, pentru cursdeguvernare.ro.

Deficitul de cont curent ar putea ajunge la 5,4% din PIB, potrivit economistului citat.

 

„Va fi dificil de păstrat deficitul bugetar în limita pragului european de 3%, chiar dacă se vor tăia și mai mult cheltuielile de investiții”, a declarat Horia Braun Erdei (foto), economistul șef al BCR.
BCR a estimat mai precis, însă, deficitul bugetar pe 2020 la 4%.

Sunt remarcabile marile disproporții ale deficitelor României față de cele ale economiilor din regiune. Unele dintre acestea au chiar excedente bugetare ( Cehia, Croația cu 0%, Slovenia și chiar Serbia), sau excedente de cont curent (Cehia, Croația, Slovenia), potrivit datelor Erste Group Reserch.

La rândul său, Banca Transilvania a estimat pentru prima dată un deficit bugetar peste 3% din PIB pe 2019  (3,3%), ca urmare a deteriorării finanțelor publice, iar pe cel de cont curent la 5,2% din PIB

În aceste condiții, „banca centrală ar putea interveni activ pe piața monetară și pe piața valutară în trimestrele următoare, în contextul volatilității din piețele financiare globale și nivelului ridicat al deficitelor gemene pe plan intern”, spune Andrei Rădulescu (foto), directorul de analiză macroeconomică al băncii în cel mai recent raport lunar.

Cele mai recente estimări al altor bănci relevante pentru România duc deficitul bugetar până la 3,6% , iar pe cel de cont curent până la 5,2%.

UniCredit, de pildă, își situează estimările la 3,3% din PIB – deficitul bugetar și la 5% din PIB – deficitul de cont curent. În 2020, însă, deficitul bugetar ar putea ajunge la 4,1%-4,3% din PIB, pe fondul impactului majorării pensiilor.

Estimările independente şi severe

Cea mai recentă opinie independentă a Consiliului Fiscal a emis probabilitatea ca deficitul fiscal pe 2019 să se situeze între 3,4 și 3,7% în 2019, „în absența adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile”.

Nu în ultimul rând, este de remarcat şi estimarea fostului preşedinte al Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, prividn deficitul bugetar, care ar putea ajunge la 4% în 2019.

„Nu știu ce mai poți corecta pe final de an. E aproape imposibil, când derapajele sunt mai mult decât vizibile! De ieșit la 3% e aproape imposibil în momentul de față, cu orice corecții s-ar mai face!”, declara recent Ionuţ Dumitru.

În sfârşit, Comisia Europeană estima încă din mai un deficit bugetar de 3,5% din PIB în 2019, iar FMI urca estimarea la 3,7% în august.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: